Суеверия за Сол

Суеверия и поличби за Сол. Колекция събрание суеверия свързани с Сол. Списък със суеверия на различни теми. Сол - Суеверия.

Сватба през Декември - на младото семейство се дава богатство от любов и нежност.

Сватба през Ноември - предвещава семейно богатство и изобилие. Младоженците ще живеят в разкош и лукс. Успехи ще постигат по финансовите въпроси.

Сватба през Октомври - нелек живот очаква новата клетка на обществото. Стабилност и надеждност от този брак не очаквайте. Трудности и проблеми връхлитат семейството постоянно.

Сватба през Септември - обещава мир, стабилност и надеждност на семейния дом. Несгодите и нещастията ще странят от семейството.

Сватба през Август - месецът на семейната хармония. Взаимно разбирателство и подкрепа между съпрузите и приятелски отношения между децата и родителите.

Сватба през Юли - месецът е подобен на април. Живот на семейството ще е и сладък, и кисел, и скучен, и весел...

Сватба през Юни - семейният живот ще тече по мед и масло. Младоженците ще живеят щастливо в благоденствие и радост.

Сватба през Май - съществуват и положителни, и отрицателни поверия за този месец. Според първите май е щастлив, който се пуква пролетта, а пролетта е символ на новия живот. Други пък избягват бягат от този месец като от чума. В Русия, например, има поговорка: "Омъжиш ли се пред май, цял живот ще се маеш! ".

Сватба през Април - семейният живот на двойките, сключили брак през април, ще е шарен. Ще се редуват щастие и хармония с разори и несгоди.

Сватба през Март - това е месец, който разделя. Младо семейство скоро ще трябва да се раздели от родната си земя, а след време и децата ще търсят щастието си из чужди земи.

Сватба през Февруари - един от благоприятните месеци на годината за сватба. Семейството ще живее в щастие и любов, а бракът ще е дълъг.

Сватба през Януари - сватбеният съюз, сключен в първия месец на годината, може да не изтрае дълго и булката скоро да овдовее. Много млади хора избягват този месец, за да се обрекат един на друг, казвайки: "Само вълците се женят през януари".

Ако човек се изтъркаля в първия сняг, той ще бъде здрав до следващия първи сняг и няма да го боли глава.

Ако някой гори сол в огъня, ще страда от зъбобол или конете му ще умрат.

Ако в къщи някой убие смок или змия, ще му окапе косата и нещастие ще сполети дома и семейството му.

Жена не трябва да коли кокошка, защото се вярва, че това носи болести и нещастие на дома и семейството.

Ако някой минава през смет вечерно време, ще се разболее. За да се предпази трябва да плюе, за да не го хване злото.

Ако трендафилът цъфне през есента, ще има много заразни болести сред хората.

Ако човек пие вода от извор, около който растат хмел или бръшлят, то той ще се разболее. Вярва се, че около такива извори се съберат зли духове.

Ако има много лешници, през годината ще има много болести.

Ако се насади кокошка между два големи празника и излюпените пиленца прехвръкнат над човек, то той ще се разболее тежко.

Ако вечер се чуе за първи път кукане на кукувица, това е на болест през цялата година.

При шарка баячката приготвя захарен сироп, отива до болното дете и кани шарката да върви след нея с думите: ела сладка и медена. С разтвора се ръси пътечка от леглото на болното до вратата и извън нея. После плюе по пътечката и отвежда болестта навън.

В къща, където има болно от шарка дете не се коли кокошка. Ако се налага, прави се през три къщи или на друга улица.

При шарка в къщата, не се пере и мие, не се боде и шие с игли и куки, не се варят боб, грах, царевица.

При болно от шарка дете, то не се лекува и не му се бае, за да не се разсърди Баба Шарка.

При шарка на главата на болното дете се слагат две скилидки чесън и едно мънисто, за да не бъде урочасано от Баба Шарка. Покриват го с червена кърпа или слагат до него парцалена кукла. Тя е Баба Шарка. До нея се поставя залък от питката с мед, приготвена специално за случая, бучка захар и паричка.

При болно от шарка дете майката меси две питки с мед. По - малката хвърля на покрива, по - голямата раздава в три къщи. Вярвя се, че така шарката ще бъде отпратена по - бързо.

При болно от шарка дете, се спазва полово табу между съпрузите, за да не умре болното дете и да не се родят сакати деца в къщата.

При болен от шарка в къщата, огнището не се гаси и къщата не се заключва. До огнището се оставя софра с ястия - пита, вино, котел с вода, хума. Неща, които ще зарадват гостенката и ще я благоразположат. Къщата трябва да е чиста, защото тя обича чистотата.

При болен от шарка в къщи не се пускат друговерци.

При болно дете от шарка в къщата не се работи, защото шарката не трябва да се буди.

На Гергьовден може да се направи магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката черевен. На сутринта конците се разменят три пъти. Вярва се, че чрез трендафила болестите си отиват.

На Гергьовден за овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчена. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за предпазване от магии и болести.

На Гергьовден на кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярвя се, че това ще ги предпази от болки в кръста.

На Гергьовден за изцеление болните се провират три пъти под вековно дърво.

На Гергьовден болните хора се къпят в лява вода - там където водата завива на ляво. Вярва се, че това ще им донесе изцеление.

На Гергьовден стомните се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не срещу него. По този начин, за да влезе в стомната водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използа при баене и лекуване на екземи или болни очи.

Водата, която се носи на Гергьовден, трябва да е от място, където се се къпали и мили жените преди изгрев.

С роса от Гергьовден, хваната на брадвата се лекуват екземи, ранички, струпеи.

С роса от Гергьовден се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото.

На Гергьовден млади и стари се търкалят в росата за здраве, защото всичко в тази магическа утрин е покрито с блага роса.

На Гергьовден се пие студена вода на гладно, като се вярва, че тя ще прочисти кръвта. Още по - добре е, ако водата се пие от нова стомна.

На Гергьовден на особена почит са вълшебствата на водата. Къпането на празника в реката, се вярвя, че пердпазва от треска.

3.7
Общо 13 гласували
5 4
4 2
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мариела
мариела
16.02.2013 19:32
огледало е седем години нещасна любов
0
0