Учени обясниха светлината в края на тунела

Учени обясниха светлината в края на тунела

Изследователи от Словения откриха причината за мистериозните гласове и други халюцинации при хората, които изпадат в състояние на клинична смърт.

Учените твърдят, че характерните видения са причинени от рязкото увеличаване на количеството на въглероден двуокис, разтворен в кръвта. За това съобщават изследователите в своя статия за списание Critical Care.

Виденията като светлината в края на тунела, мистичните гласове и други халюцинации много често съпровождат хора в състояние на клинична смърт. Въпреки факта, че това явление е широко дискутирано в множество художествени произведения и в тях се свързва със свръхестествени сили, божествени начала и други подобни, групата на Залики Клеменц-Кетис от Университета в Марибор твърди, че обяснението на феномена може да има съвсем логичен и прозаичен отговор.

"Според едно от определенията за това явление при клинична смърт, то е дълбого психологическо преживяване, свързано с чувство за трансцендентно или мистично присъствие, което обикновено се случва с хората в близост до смърт или при критични ситуации. Те изпитват чувство на покой и невероятна радост, в съзнанието им възникват тунели, божествената светлина, виждат мъртви хора", пишат в доклада си словенските учени.

Съгласно техите данни, получени чрез анализ на кръвта на 52 пациенти, получили сърдечен удар, причината за халюцинациите може да бъде повишеното съдържание на въглероден двуокис и калиеви йони в кръвта. При 11 от тези пациенти са били регистрирани халюцинации, подобни на тези, описани като симптоми при клинична смърт.

"Нашето изследване допълва известната досега информация за халюцинациите, свързани със състоянието на клинична смърт. Не можем да кажем, че това е единствената причина за "светлината в края на тунела". Но повишените нива на CO2 в кръвта частично обяснява механизма на тези видения", казва Клеменц-Кетис.

Веднага след публикуването на доклада, се появиха критици на тази хипотеза. Един от тях е Сам Парния, доктор от университета в Саутхемптън Великобритания. Той поставя под въпрос пряката връзка между въглерод в кръвта и мистичното чувство. Парния обяснява в интервю за "The Daily Mail", че като повишават нивата на CO2 лекарите се опитват да върнат пациента от оня свят като чрез него гарантират добър приток на кръв към мозъка.

"При тези, които са получават по-голяма порция CO2 в кръвта, по-добре се възстановява мозъкът", казва Парния.

Рейтинг

4.3
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

METOOY
METOOY
24.06.2013 11:49
а могат ли да ми кажат защо като се събудих от клинична смърт знаех какво се е случвало през цялото време и можех да кажа дори за какво са си говорили лекарите докато са се опитвали да ме върнат към живот!?!?!?!
6
0
Анжел
Анжел
21.04.2013 21:41
От научна гледна точка,най-кратко обяснение за това какво е Господ е ,,материализирана информация''Дджей 69 не дух а душа носеща информация за нашия живот която ще ни трябва за разпределение в рая или ада,след смъртта.
Бил съм в тунела на смъртта.Господ ми каза че съм за рая и много други неща.Мога да ви насоча как и вие да станете по господоугодни и как да се доберете до по-добра позиция за вечността.Срещу заплащане-0899152888.
0
5
Маркова
Маркова
22.05.2015 11:52
Щом искаш заплащане, значи не си проводник на Господа, а на оня с козята глава. Тази информация, за която ти искаш мангизи се полага на всеки човек и всеки вече сам може да достигне до нея стига да иска, вместо да ти пълни гушата!!! Засрами се!!!
2
0
Не съм
Не съм
10.03.2014 11:00
хахаха... дали е богоугодно да даваш такава информация срещу заплащане, а? Добра позиция във вечността... лекувай се
3
0
НАНА
НАНА
09.02.2013 01:24
Учените са си учени ,но и това което се случва на милиони хора е истина.Има моменти в които чове6кото съзнание е в особено състояние и не е реакция на химичен процес . Това е сложен чове6ки катаклизъм за които и учените и недотам образованите отдавна знаят.
2
1
Dj_69
Dj_69
15.04.2012 12:14
Не всичко което съществува е обяснимо.

Ако нямаше дух в тялото, как тогава 5 годишната ми дъщеричка в пълна упойка е запомнила обстановката воперативната зала. Да предположим,че не е била напълно упоена и затова. Но да присъздаде операцията си, облеклото и разговорите на лекарите заявявайки, че е наблюдавала всичко това е необяснимо за логиката ни,нали. Как знаеше когато някой се опита да я излъже и казаваше истината в очите му. Пак ли е от нивата на химическия състав в организма.

Това ковто го има, има го. Макар и непонятно за много от нас.

4
0
mackata
mackata
29.12.2010 00:26
Според мен, това съществува.
3
0