Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Вижте снимката на раждането на нова планета

Вижте снимката на раждането на нова планета

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731

Астрономи от Европейската южна обсерватория публикуваха първата снимка на новородена планета. Красивото изображение представя оформянето на планета около звезда-джудже.

Процесът е бил заснет около звездата PDS 70. Вижда се оформянето на небесно тяло, като това е първата снимка, от която може да видим как се появява нова планета.

Новата планета е била кръстена PDS 70b и е в орбитата на звезда, чиято възраст според учените е около 10 милиона години. Разстоянието между новата планета и нейната звезда е приблизително равно на разстоянието между Слънцето и Уран.

Анализите показват, че PDS 70b е газов гигант с няколко пъти по-голяма маса от тази на Юпитер. Повърхността на планетата е доста гореща с температура от около 1000 градуса по Целзий.

В центъра на изображението може да се види черна точка или т.нар. коронография – диск, който скрива звездата. По този начин телескопът може да заснеме зоната около нея.

Съдейки от снимките, учените смятат, че атмосферата на PDS 70b е покрита с облаци, а в центъра ѝ има гигантска кухина.

Първата по рода си снимка е направена благодарение на технологията SPHERE. Тя се базира на техника за обработване на данни, която отчита дори най-слабите сигнали за появата на нови планети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати