Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Това са старите народни поверия за посрещане на първа пролет

Това са старите народни поверия за посрещане на първа пролет

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Сънища на първа пролет

На днешния 20-ти март настъпва астрономическа пролет, а според старите народни поверия трябва да спазим някои ритуали, за да се сбъднат желанията ни и да се радваме на здраве.

Според старите български поверия, ако си пожелаем нещо в първите минути от настъпването на астрономическата пролет, то ще се сбъдне, стига да го запишем на лист хартия.

Вечерта се смятала за вълшебна и затова се обръщало внимание на сънуваните сънища. Те се тълкували, тъй като на тях се гледало като на послание от бъдещето.

Пролетното равноденствие се приемало като момент, в който може да се пречистите от всичко негативно, като потопите камъните си в светена вода и изхвърлите всички стари вещи.

Това е моментът и на новото начало, когато природата се събужда от зимния си сън, затова може да купите нещо ново за дома си и да внесете нова енергия, ако искате промени.

При старите славянски народи преди приемането на християнството пролетното равноденствие се празнувало като Масленица, а след приемането на християнството празникът се отбелязва като Сирни Заговезни.

В езически времена Масленица се посрещал като празник на пролетта, разцъфналата на природата и затоплящото се време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати