Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Това са старите народни поверия за посрещане на първа пролет

Това са старите народни поверия за посрещане на първа пролет

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Пролет

На днешния 20-ти март настъпва астрономическа пролет, а според старите народни поверия трябва да спазим някои ритуали, за да се сбъднат желанията ни и да се радваме на здраве.

Според старите български поверия, ако си пожелаем нещо в първите минути от настъпването на астрономическата пролет, то ще се сбъдне, стига да го запишем на лист хартия.

Вечерта се смятала за вълшебна и затова се обръщало внимание на сънуваните сънища. Те се тълкували, тъй като на тях се гледало като на послание от бъдещето.

Пролетното равноденствие се приемало като момент, в който може да се пречистите от всичко негативно, като потопите камъните си в светена вода и изхвърлите всички стари вещи.

Това е моментът и на новото начало, когато природата се събужда от зимния си сън, затова може да купите нещо ново за дома си и да внесете нова енергия, ако искате промени.

При старите славянски народи преди приемането на християнството пролетното равноденствие се празнувало като Масленица, а след приемането на християнството празникът се отбелязва като Сирни Заговезни.

В езически времена Масленица се посрещал като празник на пролетта, разцъфналата на природата и затоплящото се време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати