Няма да повярвате! Тези варварства съществуват и до днес

1 от 4 Снимки

1. Лов на вещици


През 2013 година група чуждестранни туристи, почиващи в Папуа-Нова Гвинея стават свидетели на ужасяваща сцена. Докато преминават през едно от многобройните селца, скрити в джунглите на островната държава, виждат как група селяни нахлуват в къщата на местната знахарка, пребиват я с метални пръти и след това я изгарят на импровизирана клада от автомобилни гуми под възторжените ръкопляскания на съседите ѝ. Туристите дори не успяват да се обадят на властите поради липса на обхват. Това е жив пример за лов на вещици в ХХI век.

Папуа Нова Гвинея обаче не е единственото място, в което все още се преследва магьосничеството. Множество общества в Африка все още организират лов на вещици, дори на най-високо държавно ниво. Например, президентът на Гамбия Яхя Джамей започва кампания за лов на вещици през 2009 г. Това доведе до масов терор в страната, хиляди напуснаха домовете си, а десетки загубиха живота си. В Индия през 2016-та година са убити около сто и петдесет души за магьосничество, а в Саудитска Арабия магьосничеството легално се наказва със смърт.

Историята често ни показва, че светът някога далеч не е бил привлекателно място за живеене. Постоянни войни, зверства, робство, болести, лов на вещици са били част от ежедневието на предците ни.

Поглеждайки към някои от тези варварски практики, често сме склонни да мислим осъдително за отминалите поколения, приемайки ги за нецивилизовани диваци. Много от нас биха се запитали дали кръвожадните ни предшественици са се наслаждавали на кървавите гладиаторски борби, публичните екзекуции и процесите на Инквизицията?

Без такива дълбокомислени въпроси обаче, може би правилният въпрос е дали обществото днес е пораснало дотолкова, че да остави тези кръвожадни практики в историята.

Отговорът, за съжаление, ще е отрицателен. Все още има места по света, и то дори недалеч от България, в които някои от споменатите по-горе варварски практики се прилагат ежедневно с пълна сила.

Вижте в следващата галерия кои са най-варварските практики, които съществуват до днес.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари