Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистични Места»На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!

На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!

4 от 4 Снимки

4. Антилия


В легендите на Иберийския полуостров Антилия се намирала далеч на запад в Атлантическия океан. Дълго време тази мистична земя била изобразявана в Карибско море около бреговете на Венецуела. Легендата разказва, че през 714 година, когато арабите превзели Иберийския полуостров, седем епископа избягали през морето, заселили се на Антилия и основали седем велики града. Островът бил магичен и давал сили, а пясъците по плажа му били от чисто злато. В Испания и Португалия, преди да освободят земите си от маврите, мислели, че епископите ще се върнат със силна армия да им помогнат. По-късно митовете около острова и слуховете за златните му пясъци накарали десетки изследователи да поемат на експедиции в издирването му.

В миналото липсата на познания е карала хората да си обясняват случващото се около тях с помощта на мистицизма. Така се родили повечето митове, легенди, предания и религии – благодарение на страха от неизвестното и богатото човешко въображение.

Комбинацията от всичко това е довела до разпространяване на митове за предполагаеми земи, разположени на ръба на познатия свят. Слуховете за тях са останали през вековете, а някои от тези острови дори са били картографирани, при положение че ги няма на практика.

На особена почит в човешкото съзнание били островите. Мистицизмът около тях се дължи на това, че те седят на границата между два свята. Те са земя, но са заобиколени от морето.

Изолацията им дава допълнителна храна на въображението. Точно и затова когато моряците забелязвали остров на хоризонта, винаги се чудели тази земя какво означава - спасение или свръхестествена заплаха.

Вижте в следващата галерия най-тайнствените острови от световния фолклор, пленявали човешкото въображение векове наред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати