Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Популярни фрази, които Древността ни завеща

Популярни фрази, които Древността ни завеща

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
2 от 4 Снимки

2. Лъжливото овчарче


Днес с този израз наричаме хората, които искат помощ, без да им се налага. Изразът идва от басня на Езоп. В нея на момчето, което пасяло овцете, често му ставало скучно. За да се разнообрази, то често-често викало Вълк! Вълк и вдигало цялото село на крака. Месните се стичало при него, но с времето осъзнали, че ги лъже, и спрели да се отзовават на виковете му. Един ден обаче вълкът наистина се появил, но никой не се отзовал на виковете за помощ на момчето и то било изядено от звяра.

В ежедневието си всеки от нас използва дори несъзнателно изрази, които са дълбоко залегнали в народния ни бит и култура. Често обаче нямаме и представа откъде идват и как са се зародили.

Замисляли ли сте се откъде е изразът ахилесова пета? Или пък защо казват на някого, че е лъжливо овчарче?

Всички пътища водят към Рим. В древността римляните са изградили 80 хил. километра пътища до различни точки – от Британия, през Испания, та чак до Северна Африка. Някои от тях стоят и до днес. Истината обаче е, че не всички водят към Рим.

Разгледайте нашата любопитна галерия, ако искате да разберете историята на едни от най-употребяваните фразеологизми, които имаме за даденост, без да се замисляме за тяхната етимология.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати