Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Природни явления и феномени»Недопустимо: Скалното стадо тъне в забрава и разруха!

Недопустимо: Скалното стадо тъне в забрава и разруха!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Недопустимо: Скалното стадо тъне в забрава и разруха!
Снимка: Агенция Сливен

България е една от най-богатите на история държави в целия свят. За жалост много от откритията ни тънат в забрава. Такъв е случаят със Скалното стадо в Сливен.

Скалното стадо е истински природен феномен в родината ни. Ако не му бъде обърнато внимание, скоро ще загине. Данни за българската находка има само в чужди сайтове за археологически находки. Текстът за него е на руски, което показва, че всичко останали се интересуват повече от нашата история от самите нас.

За образуванието се знае малко. То не се поддържа от никого и до ден днешен и се руши с всеки изминал ден както от метеорологичните условия, така и от вандали.

Скалното стадо представлява куп животински глави, издялани в скала в близост до Сливен. Никой не знае кой ги е направил или кога. Съдейки по корозията върху каменните глави обаче, най-вероятно са на завидна възраст.

Археолозите от Регионалния исторически музей в Сливен са заснели обекта, но не са успели да определят точната възраст на археологическия монумент. Нямат и обяснение какво е било предназначението на древното съоръжение.

Скалното стадо се състои от полусферична скална ниша, ръбовете на която са украсени с животински глави и барелефи, издялани в самата скала /разгледай галерията/. Повечето от главите наподобяват тези на добитък - кози и козирози. На барелефите са изобразени диви и водни животни. Главите образуват един общ скулптурен полукръг. Интересното е, че не всички фигури са направени в един и същи стил.

Днес археолозите чакат официално заключение от експерти, които ще определят дали да се финансира по-мащабно проучване на Каменното стадо. Докато времето минава, някои от главите са отчупени и поставени като украса и подпора на близка чешма. От агенция Сливен молят всеки, който може да помогне уникалната находка да бъде запазена, да го направи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати