Реката, която изчезна само за 4 дни

Канадска река

Дали заради климатичните проблеми или в резултат на нещо свръхестествено, но само за 4 дни реката Слимс Ръвър е напълно заличена. Подобно скоростно изпаряване е отчитано много рядко.

Феноменът е известен като речно пиратство и се случва, когато потокът на една река се улавя от друга, но никой не си е представял, че това може да се случи само за 4 дни.

Според историческите свидетелства са необходими хиляди години, за да може може водите от една река да се усвоят от друга.

Случаят със Слим Ривър обаче не е такъв. Тя е извирала от канадския ледник Каскавулш и не са се появявали следи, че близката до нея Какавулш Ривър ще я заличи. Усвояването е започнало преди 4 дни, а днес от Слим Ривър няма и следа.

Предполага се, че бързото топене на ледниците в Канада е довело до този феномен. Геолозите смятат, че заради бързината на процеса резултатът от нея ще е перманентен.

Това темпо на речно пиратство определено ще остане в историята, а учените казват, че ще бъде запомнено и защото в него има човешка намеса, тъй като скоростното топене на ледниците се приписва на глобалното затопляне.

Преди усвояването водите на Слим ривър се влизали в Берингово море през езерото Клуейн, разполагащо се в югозападната част на Канада. Сега обаче реката се влива в Тихия океан.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари