Започна пикът на метеоритните дъждове

метеоритен поток

Тази година пикът на метеоритните дъждове е между 9-ти и 13-ти август. Именно в тези дни ще може да наблюдаваме красивите Персеиди.

В периода 9-13 август в небето ще има най-много падащи звезди. Най-яркият дъжд ще е в нощта на 12-ти срещу 13-ти август след 22:00 ч. Тогава на небосклона ще проблясват между 60 и 100 падащи звезди на час.

Персеидите са най-популярният поток метеорити, който може да наблюдаваме с невъоръжено око от Земята. Тази година обаче събитието ще е малко по-специално. Земляните ще могат да наблюдават двойно повече падащи звезди от обикновено.

Метеоритен дъжд с подобен интензитет и яркост се случва веднъж на средно 96 години. Това означава веднъж в живота на всеки от нас.

Ежегодно покрай Земята преминават останки от кометата Ѕwіft-Тuttlе. Именно те създават т.нар. персеиден дъжд.

Малките отломки се приближават скоростно до планетата ни. Когато навлязат в атмосферата, те се йонизират и нагряват. Повечето достигат скорост до 59 км в секунда.

падащи звезди

Докато отломките обикалят в Космоса, те се наричат метеори. Щом навлязат в атмосферата на някоя планета обаче, се превръщат в метеорити. Само някои от тях достигат до повърхността на Земята, но в повечето случаи не представляват опасност за човечеството.

Всеки може да наблюдава метеоритния дъжд. Изберете си високо място с минимално изкуствена светлина и се насладете на красивите падащи звезди.

Нощите в периода се смятат за вълшебни и може да си пожелаете десетки желания - те до едно ще се сбъднат.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари