Палеолитната диетата убила неандерталците

Палеодиета

Никой не знае защо преди 300 000 години изчезват братовчедите на съвременните хора – неандерталците. Теориите за края на вида им обаче са стотици: от геноцид, през промяна на климата, до смъртоносни болести, донесени от предците на съвременния човек, идвайки от Африка.

Нова теория обаче смята, че изчезването на вида било вследствие на хранителния режим на неандерталците, по който е съставена добиващата все по-голяма популярност палео диета. Какво точно представлява този хранителен режим?

Палеолитната диета е разработена от професор Лорен Кордиан. Според правилата ѝ трябва да се яде основно сурово или полусурово месо заедно със сурови зеленчуци. Именно така се предполага, че са се хранили неандерталците и първите хомо сапиенс преди опитомяването на огъня.

Изучаването на ранните човешки вкаменелости открило, че неандерталците ядели основно месо от мамути и сурови растения. Изследванията показват, че древният хомо сапинес, макар и победител в конфликта с неандерталците и разполагащ с възможността да се храни основно с месо, имал по-разнообразно меню. Предците ни хапвали също така и зеленчуци, както и риба.

Храненето на първите хора още повече се променило с откриването на огъня, когато започнала топлинната обработка на месото и зеленчуците или с други думи - била изобретена кулинарията. От своя страна, неандерталците били в пъти по-умствено ограничени и те така и не са научили да обработват храната си.

Освен топлинната обработка откриването на риболова и осигуряването на човешкия организъм на омега мастни киселини, съдържащи се в рибата, дало на хомо сапиенс силата и здравето, за да излезе победител в жестоката еволюционна битка на видовете.

Макар и в началото по-многобройни, неандерталците загубили обичайните си местообитания. Постепенно храната намаляла и броят на членовете на вида им намалял. С идването на последния ледников период студът и болестите окончателно сложили край на вида им.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари