Кутия за обяд на 3500 години показва как е дошло земеделието в Европа

Живтни зърна

Кутия за обяд от ранната бронзова епоха, открита в швейцарските Алпи, може да помогне на археолозите да хвърлят нова светлина върху разпространението и експлоатацията на житните зърна.

Опитомяването на пшеницата е една от най-значимите еволюционни стъпки в развитието на човешката раса. Досега обаче нямаше ясни доказателства кога и къде е станало това. Археолозите, открили 3500-годишната находка, твърдят, че кутията ще даде ясни доказателства за това кога и как е дошло земеделието в Евразия.

Обектът е намерен от учени от Университета в Йорк, Великобритания и представлява дървена кутия. В нея са открити остатъци от мляко, може би хляб от овес и все още неопределен вид месо. Открита е в ледника Льошенпас, намиращ е на 2700 метра надморска височина в кантона Берн. Учените предполагат, че кутията била собственост на местен говедар, който я взимал със себе си, за да обядва, докато се грижил за добичетата си.

Внимателен анализ на вътрешността на кутията открил различни биомаркери, базирани на мазнини, пълнозърнести житни и ръжени зърна, наречени алкилрезорциноли. Растенията бързо се разграждат в археологически находища, така че учените все повече използват молекулярни техники, за да търсят останките им.

Алпи

Имахме невероятен късмет с тази находка. Фактът, че кутията е замръзнала във високо разположен ледник в Алпите, е помогнал да се запазят ясни доказателства, че преди 3500 години в Европа е имало земеделие, казва водещият изследовател в проучването - д-р Андре Карло Колонезе. Кутията беше в много добро състояние, сякаш бе оставена там преди няколко месеца, добавя още той.

Учените смятат, че това е огромна крачка за археологията, защото така ще могат да разберат как са се развили ранните земеделски общества в Европа. Досега се знаеше, че родината на пшеницата е Близкият изток. Преди 10 хиляди години хората там успели да култивират някои диви растения и се появила земеделската култура, превърнала се в един от основните стълбове на съвременната икономика.

Как обаче тя се е появила и кой я е донесъл в Европа, досега не се знаеше, но екипът на д-р Колонезе е убеден, че ще хвърли повече светлина върху мистерията.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари