Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Истински Истории»Драматичната история на Двуглавото момиче – Славеят в робство

Драматичната история на Двуглавото момиче – Славеят в робство

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Мили и Кристин Маккой
Снимка: blackthen
Мили и Кристин Маккой

Историята на Двуглавото момиче, родено в робство, е наистина пленяваща. Тя показва силата на залепените една за друга близначки, които въпреки подигравките се превръщат в прочуто певческо дуо по време на робство.

Сиамските близначки Мили и Кристин Маккой са известни като Близначките от Каролина, Двуглавото момиче или Двуглавия славей. Двете сестри са родени, за да споделят една съдба. Родени в робство, продадени в цирка, те са отвличани не един и два пъти. Въпреки трудностите те не се отказват и сами коват житейския си път.

Сиамски близначки Мили и Кристин Маккой имат нелека съдба. Те стават известни циркови актриси както в САЩ, така и отвъд Океана. Целият им живот е на сцена. Половината време от него те са нечия собственост, а през другата – прочуто певческо дуо, което пее специално за кралица Виктория.

Всичко започва на 11 юли 1851 г. в Уелчес Крийк, Северна Каролина. Близначките се раждат, свързани една с друга чрез общ гръбначен стълб. Майка им и баща им - Джейкъб и Монемия са роби, което прави децата им автоматично собственост на местния фермер.

Мили и Кристин имат всички необходими органи, две самостоятелни ръце и крака, за да са отделни личности. Въпреки това често се представят като едно цяло и дори близките им ги приемат за един човек. Веднага след раждането те са взети от родителите им и са придадени в цирка.

Близначките са продавани многократно. Накрая попадат в ръцете на богатият търговец Джоузеф Смит, който се представя за техен мениджър. Той ги пуска в т.нар. фрийк шоуа или представления за уроди. Интересът към близначките бил огромен, а билетът, за да ги видиш – много скъп. Собственикът им печели много от Двуглавото момиче. Това става и причина за неколкократни отвличания.

Когато са на три годинки, близначките изчезват безследно. Майка им помага в разследването и те са открити в Англия. За да си ги вземе обратно, семейство Смит взема родителите на момичетата и се мести в Англия. Там завежда дело.

В Англия Джейкъб и Монемия се научават да четат и пишат. Освен това усвояват френски и немски. След като през 1863 г. робството е отменено, бившите роби остават да живеят в Англия.

Втората половина от живота на Мили и Кристин също е на сцена. Вече свободни, те се изявяват като певици. Прозвището им се променя от Двуглавото момиче на Двуглавия славей.

Двете сиамски близначки, родени в робство, се превръщат в световно известно певческо дуо. Те получават покана да пеят специално за кралица Виктория, както и да бъдат почетни представители на елитен пътуващ цирк.

Мили и Кристин разказват историята си в автобиографията Историята на Близначките от Каролина. Прекарват 30 години на сцена, а след това се пенсионират. Момичетата прекарват остатъка от живота си във фермата, в която са родени. През 1912 г. Мили се разболява от туберкулоза. Тя умира на 12 октомври на 61-годишна възраст. Сестра ѝ я последва само 17 часа по-късно.

Певческото дуо е погребано в двоен ковчег в небелязан гроб. Останките им са преместени в гробището в Уелчес Крийк през 1969 г. Гробът им може да бъде открит и днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати