Кумари Кандам и легендата за Лемурия

Кумари Кандам

Всички сме чували за изгубената Атлантида. Знаете ли обаче, че има легенда, много напомняща тази за нея, но разказва за липсващата Лемурия. Тя често се свързва с историята за Кумари Кандам.

Всичко с историята около изгубения континент Лемурия започва през 19-ти век. Тогава английският геолог Филип Склатър намира вкаменелости от лемури в Мадагаскар и Индия, които не се откриват в Африка и Близкия Изток. През 1864 година той пише статия, наречена Бозайниците на Мадагаскар. В нея той изразява предположението, че Индия и Мадагаскар в миналото са били част от по-голям континент. Той го нарича Лемурия.

Научната общност приема теорията на Склатър, защото тя обяснява отчасти мигрирането на лемурите от Мадагаскар в Индия или обраното в древни времена. Когато обаче в следващите години разбиранията за движението на тектонските плочи на човечеството се увеличават, идеята, че Лемурия е съществувала, бива забравена.

Не всички обаче оставят теорията за Лемурия в миналото. Още през 15-ти век се появяват група, която се нарича тамилските националисти. Терминът Кумари Кандам за пръв път се среща в Канда Пуранам – тамилската версия на Сканда Пуранам - свещения текст на индуизма. Според него това е древен и вече изчезнал континент, наричан още люлката на цивилизацията.

Разказът за Лемурия достига до Индия. Страната приема легендата за чиста истина и дълги години я приема като част от своята история. Според историите, някога в далечното минало е имало страна, която била погълната от водата. Тя се е наричала Кумари Кандам, а днес съвременниците ни я наричат Лемурия.

Легендата твърди, че Лемурия е Кумари Кандам. Това е митичен изгубен континент на древната тамилска цивилизация, който се намирал в Индийския океан. Историята разказва как царете ѝ са контролирали целия индийски континент. Те живели толкова отдавна, че се предполага, че тамилската цивилизация е най-древната в света.

Когато Кумари Кандам потънал, обитателите му се разпръснали и основали различни цивилизации. Това превръща древния континент изгубената люлка на цивилизацията.

Лемурия
Снимка: Greece Is

Реални доказателства за съществуването на Лемурия или Кумари Кандам няма. Изследователите в Националния институт по океанография в Индия са установили, че нивото на морското равнище е било по-ниско с около 100 метра преди около 14 500 години и с 60 метра преди около 10 000 години. Това прави наличието на една предполагаема връзка между Шри Ланка и континентална Идния в миналото напълно възможна. Преди 12 000 години глобалното затопляне се е увеличило главоломно. Нарастващите нива на морските води довели до периодични наводнения, което потопили редица селища, разположени по крайбрежните зони на Индия и Шри Ланка.

Доказателство за Кумари Кандам все пак има. Това е т.нар. Адамов мост. Той е съставен от пясък, малки камъчета и корали. Мостът свързва континенталната част на Индия с Шри Ланка.

Подобно на всеки мит, и в този има известна доза истина. Легендите за Кумари Кандам някой ден все пак могат да се окажат истина, но за момента подобни изгледи по-скоро няма.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари