Учени разчетоха библейско писание - оказа се молба за вино

Древен камък

Учени от университета в Тел Авив в Израел направиха удивително откритие - след като с помощта на най-модерните технологии разчетоха древно послание на гърба на камък, те с изненада установиха, че е молба за вино.

Посланието, което датира от прастари библейски времена, е било разчетено благодарение на най-новата технология в разчитането на изображения - мултиспектрално изобразяване.

Невидимите за човешко око знаци са били изписани на парче древна керамика, известно като остракон, което повече от 5 десетилетия е изложено в израелски музей.

На предната страна на остракона има има надпис, който е подробно изучен от изследователите. Той е свързан с военни разходи. Но надписът от задната страна на артефакта е останал стрит за любопитния взор на експертите.

Парчето керамика първоначално е било отрито в Тел Арад, край съвременния израелски град Арад, където в миналото се е издигала древна пустинна крепост.

След откритието учените разчели предната част, почистили артефакта и го изложили в музея. Но един ден един от експертите забелязал няколко драски от обратната страна на остракона и тогава учените решават да го подложат на по-подробен анализ.

Прегледът с помощта на мултиспектралното изобразяване разкрил три нови текста, които били неизвестни до този момент.

Благодарение на модерната технология, която позволява да се покаже светлина върху дължини на вълните, невидими за човешкото око, били направени десетки снимки с помощта на специална цифрова камера и поредица от филтри.

След обработката на данните били открити общо 50 нови знака и 17 думи.

Руини

Древното послание, което търпеливо чакало повече от 2000 години в пясъците на пустинята да бъде разчетено, започвало с молба за вино.

Срещу вино се гарантирало съдействие, ако получателите на съобщението имали своите изисквания.

В древното съобщение има също искане за предоставяне на определена стока на човек, която остава неназована, както и бележка за конкретно измерване на вино, което ще бъде донесено от човек с името Ge’alyahu.

Според учените остраконът е направен около 600 г. преди новата ера. По онова време в Тел Арад се е намирал аванпост, обслужван от около 20-30 войници, за които алкохолът е бил доста високо в списъка с провизии, които искат да получат.

Разкритието на древния и невидим до този момент текст кара учените от университета в Тел Авив да планират приложение на метода на мултиспектралния образен подход и върху други керамични съдове.

Експертите се надяват, че по този начин ще могат да разчетат и други неоткрити до този момент текстове, което ще хвърлят повече светлина върху това как са живели предците ни.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари