Амбициозно! НАСА ще достигне Слънцето

Слънцето

Американската космическа агенция НАСА има все по-мащабни планове. Последният такъв е поредният опит на учените да се докоснат до Слънцето.

Изследването на Слънцето определено е важно за опознаването на галактиката. НАСА планира за пореден път да се опита да покори горещото небесно тяло. През лятото на 2018-та година към него ще бъде изпратена сонда от ново поколение. Планът е тя да достигне на 6 милиона километра от звездата.

Апаратът, който ще извърши мисията, е наистина уникален. Той ще има за задача да наблюдава слънчевата активност, с което ще даде важни данни за опасните слънчеви бури, които влияят на всеки един от нас на Земята.

Сондата е кръстена Solar Probe Plus. Тя ще оцелее при топлина от 1400 градуса по Целзии. За да не се разтопи, машината ще бъде оборудвана с карбонов щит. Той ще е дебел малко под 12 см.

За допълнително предпазване апаратът ще се охлажда непрестанно. Това ще стане чрез специална система, която ще осигурява постоянно циркулираща вода. Това няма да позволи на Слънцето да изпари инструментите.

Пътуването на Solar Probe Plus ще е историческо. То ще започне в края на юли 2018 година. Мисията му ще продължи цели 7 години. За периода той ще прелети общо 7 пъти край Венера, като търси най-правилната гледна точка към слънчевата орбита.

По план Solar Probe Plus трябва да достигне до 6 милиона километра от Слънцето. Това е 8 пъти по-близо от рекорда до този момент. За да обиколи звездата в график, сондата ще лети със скорост над 600 хиляди километра в час около нея.

Слънчева система

По време на мисията си апаратът ще изследва слънчевата корона и ще събира информация за активността ѝ. Данните ще дадат на учените много по-добра възможност да прогнозират опасните слънчеви бури, които оказват видимо влияние на Земята. Магнитните смущения засягат човешкото здраве. Освен това по-мощните могат дори да поразят сателити, комуникационни системи и навигационни платформи.

Работата по проекта се оценява на стойност от 1.5 милиарда долара. Само след няколко дни се очаква от НАСА да организират брифинг, на който ще разкрият всичко около проекта.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари