НАСА ще краде старо желязо от Космоса

Астероид

НАСА определено знае как да изненадва. Най-новата приумица на екипа, изследващ космическото пространство, е да открадне астероид. Причината е съдържащото се в състава му желязо, оценено на 10 квадрилиона долара.

Астероидът 16 Psyche (16 Психея) е съставен почти изцяло от метал – комбинация от никел и желязо. Паричният еквивалент на масата му се равнява на 10 квадрилиона долара. За сравнение днес икономиката на планетата се оценява на горе-долу 78 трилиона долара.

Фантастичната идея включва извличането и докарването на астероида на Земята. За момента от НАСА обаче заключват, че нямат планове за добиването на метали от 16 Psyche. Причината е, че човечеството просто не е готово все още за една подобна мащабна стъпка.

Много по-реалистично днес звучи една мисия до астероида. Тя ще позволи на учените за пръв път да проследят свят, съставен изцяло от метал. До момента всички небесни тела, до които учените са се докосвали по един или друг начин, са съставени изцяло от лед, скали и газове.

Мисията до 16 Psyche бе планирана за 2023-та година. Днес обаче от НАСА оповестиха, че могат да започнат проекта през 2022-та. Така контактът с астероида ще се осъществи през 2026-та година.

Астероиди

Една от най-смелите мечти е посещението на 16 Psyche да ни покаже пътя към един минен добив извън Земята. Подобни планове учените правят и за Марс, но чак след като създадат колония там.

Минният добив в Космоса на практика е възможен и днес. Технологиите ни са достатъчно развити и са ни нужни още само няколко десетилетия подобен план да стане факт.

Ако хората искат да си проправят път към други планети, добивът на ресурси от Космоса е на практика задължителен. Това ще направи по-далечните полети една идея по-реални. Експедицията до 16 Psyche ще покаже доколко възможна е една такава идея. Ако ли не, ще се наложи да ограничим плановете си за полети до непознати планети, поне за момента.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари