Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ново 20! Мегафауната е унищожена от хората - изяли сме я

Ново 20! Мегафауната е унищожена от хората - изяли сме я

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371

Промените в климата са унищожили мегафауната – това схващане е на път да бъде изоставено в миналото. Истинският виновник се оказва човекът.

Преди над 50 хиляди години на Земята са живели много животни, обединени под наименованието магафауна. Става въпрос за огромни земноводни като костенурки с размерите на коли, кенгуру, тежащо 450 килограма и над 230 килограмови птици, живеещи в Австралия. Когато човекът се появява обаче, над 85% от тях престават да съществуват.

По стара традиция човекът е свикнал да обвинява климата и промените в него за всичко, което се е случило на планетата. Новите проучвания в Австралия обаче доказват, че истинската причина за изчезването на гигантските животни, са именно хората.

За своите анализи учените са използвали материал от дъното на Индийския океан. Там уликите за миналото са запазени най-добре. В тях се включват прах, цветен прашец и спори от гъби. Учените са изследвали гъбични спори от преди 150 000 години до преди около 45 000 години. Те са установили, че за периода броят им намалява значително.

Наличието на спори е доказателство за съществуването на огромни бозайници на югозападния австралийски бряг. Те са били масово срещани на мястото преди около 45 000 години. След това обаче име период от няколко хиляди години, в които популацията в мегафауната буквално се срива. Но причината за това не са промените в последния ледников период. Те засягат огромните животни незначително и няма как да са причина за затриването на толкова огромен процент животни с впечатляващи размери.

Освен всичко друго в периода на изчезване на магафауната няма кой знае какви климатични промени. Единственото, което се случва, е появата на човека. С него идва и краят на мегафауната. Първите хора идват на мястото и веднага започват да се хранят с яйцата на огромните птици. А е ясно, че изчезването на един ключов елемент в една екосистема може да доведе до срив и нейното тотално изчезване. Именно това се е случило с мегафауната, а виновни сме самите ние и нашите предци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати