Млечният път откраднал някои от звездите си от друга галактика

Млечен път

Интригуващ факт, който бе установен в последното десетилетие, е, че поне половината от 11-те най-далечни звезди в нашата галактика са далеч от спиралния диск на Млечния път.

Небесните тела са на около 300 хиляди светлинни години от Земята. Сега учените си обясняват това несъответствие с предположението, че тези звезди изобщо не принадлежат към нашата галактика. Те просто са били присвоени от съседна благодарение на невъобразимата гравитация на Млечния път.

Теорията е на група астрономи от Харвардския университет. Те смятат, че тези звезди са част от бавен, но постоянен поток от космически материал, изхвърлян от галактиката джудже Стрелец. Тя е една от многото минигалактики, които кръжат край Млечния път и с всяка своя орбита се доближават все повече до него.

Тяхната хипотеза твърди, че звездите са откраднати от съседната на Млечния път галактика джудже Стрелец. За да докажат това, учените създали модел, за да се възпроизведе пътеката, по която Стрелец е минал през последните осем милиарда години. За целта били използвани астрономически наблюдения, за да се симулират скоростта и доближаването на галактиката.

Началната скорост и ъгълът на доближаване имат голям ефект върху орбитата така, както скоростта на ракета и ъгълът, под който тя е изстреляна, влияят върху траекторията ѝ, заявява Ейви Лоб от университета.

Планети

Според създадения модел преди около осем милиарда годии минигалактиката се доближила изключително близо до Млечния път. Тъй като Стрелец имал значително по-малка гравитация, нашата галактика си присвоила близо една трета от звездите му и 90 процента от тъмната материя.

Възстановката показала, че три потока от звезди се насочват от галактиката джудже Стрелец към центъра на Млечния път, преодолявайки разстояние от над 1 милион светлинни години. Новите открития станали възможни благодарение на данните, които са събрани от телескопа на фондацията Слоун в Ню Мексико.

Информацията помогнала на учените да идентифицират петте звезди, за които се смята, че са малка част от откраднатия материал в Млечния път. Учените се надяват, че ще открият и по-големи структури, предсказани от моделите им.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари