Яйцата на динозаврите са ги убили

Фосил на динозавър

Някои видове динозаври са се развивали с месеци в яйцето, преди да се излюпят. Периодът е бил между три и шест месеца. Това ги доближава повече до рептилите, отколкото до птиците. Именно това е станала причината да не оцелеят.

Периодът на развитие на някои видове динозаври се оказва много по-дълъг, отколкото учените някога са предполагали. До това заключение достигнаха учените от Щатския Университет Флорида в Талахаси. Те са изследвали два вида ембриони от динозаври. С помощта на скенери и микроскопи с висока резолюция учените са изследвали т.нар. линии на Ебнер – черти, които се запазват в хода на развитие на зъбите. Подобно на кръговете в дървото, те показват колко точно се е развивало животното във вътрешността на яйцето.

Именно дългото мътене може да е сред нещата, изиграли основна роля при масовото измиране на предшествениците ни преди цели 65 милиона година. То е предпоставка за трудното наваксване и възстановяване на видовете. За разлика от тях птиците и бозайниците, които са се развивали много по-бързо, са останали на Земята.

До момента се смяташе, че динозаврите са се размножавали по подобие на съвременните им роднини – птиците. Те мътят яйцата си средно по 11 до 85 дни. В същото време при рептилите със сравними размери продължителността до излюпване на поколението е два пъти повече.

Динозаври

Изследванията на учените да показали, че ембрионът на протоцераптора е оставал в яйцето три месеца. Теглото на яйцето на този динозавър, с размери на прасе, е достигал до 200 г. Откритият ембрион е от пустинята Гоби.

В същото време анализът на ембриони от хипакрозавър са показали, че на тези динозаври са били нужно до шест месеца в яйцето. Учените съжаляват, че нямат ембриони от други видове - птицепедебните динозаври, например от велосираптор, но са доволни и от настоящите резултати.

Динозаври

До момента те имаха данни за редица от факторите при развитието на динозаврите – как се развиват от ранната им възраст до старостта. За периода в яйцето обаче досега не се знаеше почти нищо. Причината е както липсата на запазени ембриони, така и подходяща техника за изследването им.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари