Какво ни очаква в небето през 2017-та

1 от 5 Снимки

2017-та година ще е изключително интересна от астрономическа гледна точка. Най-голямото сред предстоящите събития е пълното слънчево затъмнение на 21-ви август.

Поредица от астрономически явления ще изпълнят небето през идната година. Всичко ще започне с традиционната смяна на звездното небе по време на различните сезони. Много по-вълнуващо обаче ще е най-голямото пълно слънчево затъмнение. То ще се случи на 21-ви август и ще започне от Тихия океан. Затъмнението ще мине през средата на САЩ и ще угасне към средата на Атлантическия океан.

Събитието ще е изключително интересно. Стотици хиляди специалисти и обикновени хора ще го следят и дори вече са се сдобили със самолетни билети за САЩ. Там те ще могат да наблюдават както пълното слънчево затъмнение, така и няколко сериозни метеорни потоци.

През 2017-та година се очаква покрай планетата Земя да преминат няколко големи комети. Една от тях ще може да бъде наблюдавана с просто око. Въпреки това астрономите са повече от категорични – в следващите няколко столетия няма никаква опасност от фатален за Земята сблъсък с космическо тяло.

Годината определено ще е наситена със събития. Очаква се Луната да се сближи с планетите. От това следва т.нар. подреждане на планетите в съединение с Луната начело с Венера, както и със Сатурн и с Юпитер. Това ще е интересно астрономическо събитие, тъй като именно тези планети ще се виждат най-добре в небето над Земята тази година. Освен тях лесно ще може да се наблюдава и Марс.

Специалистите съветват да се запознаете със звездните карти, преди да се впуснете в наблюдение с телескоп. Не го ли направите, рискувате да се изгубите в безкрая на звездите.

Всеки, който е заинтересован, може да отиде в обсерваторията в града си. Там ще му бъдат дадени точни инструкции как да насочи и използва апарата, така че да се запознае с най-много от безкрайната небесна шир.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари