Бягство на атмосферата или как Земята бавно се превръща в Марс

Планети

Всяка минута 181 кг водород и почти 3 кг хелий бягат от земната атмосфера в космоса. Според експерт този процес, известен като атмосферно бягство, един ден може да доведе до края на живота на нашата планета, съобщава Мейл Онлайн. Астрофизик каза, че изтичащите газове биха могли след милиарди години да превърнат Земята в сух и пуст свят като Марс.

Анджали Трипатхи от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън обяснява как атмосферното бягство може да доведе до пресушаването на нашата планета. В далечно бъдеще Слънцето ще стане по-ярко. Когато това се случи, топлината, която получаваме от него, ще стане много по-интензивна и газът ще се изпари от Земята. Това, което можем да очакваме или поне да се подготвим, е фактът, че в далечно бъдеще планетата ни ще изглежда като Марс.

Водородът от водата, която е на повърхността, ще избяга бързо в космоса и ще ни остави със суха, червеникава планета. Но не се страхувайте, това ще се случи след няколко милиарда години, така че имаме време да се подготвим, допълва Трипатхи.

Атмосферното бягство е процес, при който газовете напускат атмосферата на планетата. Всяка минута 400 паунда водород, което се равнява на 181 кг, и почти 7 паунда хелий, което е около 3 кг, напускат Земята и отиват в космоса. Тези газове се отдалечават и никога вече няма да се върнат обратно.

Звездите предизвикват атмосферното бягство от планетите, защото изпускат светлина и топлина, което може да доведе до загряването и бягството на атмосферните газове. Тези газове съставляват и нашата атмосфера, което е и причината границата на Земята да се явява като тънка синя линия, когато е снимана от Международната космическа станция, например.

Земята

Този слаб фурнир около планетата ни е това, което позволява на живота да процъфтява. Той я защитава от твърде много въздействия, от метеорити и други подобни. И това е толкова невероятно явление, че фактът, че изчезва, трябва да ви плаши поне малко. Учените смятат, че в миналото същият процес се е случил на Марс, което го е променило драстично от много по-влажна планета в сухата земя, която е сега.

Марс е най-близкият ни съсед. Той е по-малък от Земята, така че има по-слаба гравитация, с която да задържи атмосферата си. Въпреки че на Марс има атмосфера, можем да видим, че е много по-тънка от тази на нашата планета. Само погледнете повърхността, казва г-ца Трипатхи. Виждате кратери, показващи, че той не е имал достатъчно атмосфера, която да спре тези въздействия и сблъсъци. Така че виждаме червена планета и атмосферното бягство играе роля в почервеняването на Марс.

Учените смятат, че Марс е имал влажно минало. Когато водата е имала достатъчно енергия, се е разпаднала на водород и кислород. Водородът е толкова лек, че е избягал в космоса. А кислородът, който останал, окислил или оръждил земята, което довело до познатото ръждиво червено, което виждаме. Това означава, че ако същият процес се случи на Земята, и нашият дом може да се превърне в червена планета.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари