Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Неразгаданите мистерии на остров Малта

Неразгаданите мистерии на остров Малта

2 от 4 Снимки

2. Джгантия - Храмът на гигантите


Прочутият храм на гигантите и днес учудва учените от цял свят. Тази огромна каменна структура е по-стара от Стоунхендж и египетските пирамиди. Строена е през 5500 г. пр. н.е. и е призната за най-старата самостоятелна структура в света.

Според митовете и легендите от местния фолклор храмовите постройки на Джгантия са изградени от жена гигант, която се е хранела само с мед и бакла. След като родила дете от обикновен мъж, тя с детето на ръце изградила храма и го използвала като място за поклонение. Гледайки постройките, човек може лесно да си представи, че те са направени от гигант и за гигант. Вътрешните стени са изработени от груби варовикови късове, достигащи 8 метра.

Разположена на едва 313 квадратни километра, Малта е една от най-малките, но същевременно и най-гъсто населени страни в света. Този средиземноморски рай е привлекателен туристически център за населението на Европа и света.

Освен красивите плажове и невероятната природа, едно от основните предимства на острова е богатата му история. Населена преди повече от 7000 години, Малта е била дом на много народи – финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, бербери, нормани, кръстоносци и други.

Въпреки че е един от най-старите цивилизационни центрове на Стария свят, дори и днес Малти крие тайни, над които учените от десетилетия си блъскат главите и не могат да разгадаят. В следващата галерия вижте най-големите от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати