Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Извънземни»Учени: Звездите също могат да са дом на извънземен живот

Учени: Звездите също могат да са дом на извънземен живот

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k252
Живот на други планети

До интригуващо заключение стигнаха британски астрономи. Според учените не е задължително животът да се заражда само на планетите, наподобяващи Земята и не е изключено в повърхностните пластове на звездите кафяви джуджета също да се регистрира активността на определени организми.

Кафявите джуджета са обекти, на които науката попада в края на миналото хилядолетие. Астрономите смятат, че те се явяват преходни образувания между звезда и планета. Тъй като масата им е твърде малка за наличието на термоядрени процеси в ядрата им, те угасват, след което и изстиват.

Тези тела не са подробно изследвани от учените, но с годините те научават все повече любопитни данни за тях. Така например от известно време се смята, че при тях протичат годишни времена, както и много други явления, с които те наподобяване повече на планети, отколкото на звезди.

Същевременно те са източник на елементи като кислород, въглерод, водород и азот. А това означава, че на тяхната територия може би протича някакъв живот.

За да разгърнат малко повече теорията си, специалистите са извършили някои изчисления. Така те достигнали до изводите, че при отсъствие на въздушен поток кафявите джуджета могат да са дом за за организми, които са около десетина пъти по-дребни от една нормална земна бактерия. При силни въздушни потоци пък същите звезди могат да поддържат и по-големи бактерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати