Забележителна римска баня откриха в Пловдив

1 от 3 Снимки
Римска баня в Пловдив
Снимка: Труд
Римска баня в Пловдив

Останките на древна римска баня са били открити в Пловдив, а археолозите определят находката си като най-голямото откритие за 2016 година.

Останките са били част от частен имот в града под тепетата.

Експертите казват, че банята е сравнително запазена, но все още не е напълно проучена.

Пред вестник Марица ръководителят на проучването София Христова казва, че сериозната работа по проучването на Небет тепе предстои. Експертът определя новооткрития обект като изключително красив.

Тя и нейните колеги смятат, че в пловдивския район могат да се открият и други подобни археологически паметници. Някои зони обаче си остават слабо проучени заради силното застрояване и сградите, по-голямата част от които са частна собственост.

Римската баня (виж галерията) също се е намирала под основите на частна сграда на улица Отец Паисий. Зданието е било съборено пред юли тази година и още от самото начало се появиха съмнения относно законността на това разрушение.

В крайна сметка главният архитект на район Централен в Пловдив забрани каквото и да е работа, преди мястото да бъде проучено от археологически екип, който да каже дали има някаква културна или историческа стойност.

Тяхната работа продължи няколко дни и екипът попадна на останките от римската баня.

Министерството на културата вече е изпратило специално назначена комисия, която подробно да опише откритието и да даде препоръки за неговото реставриране и опазване.

Масивните стени на римската баня са впечатляващи със своята архитектура, а археолозите казват, че са силно впечатлени от факта колко силно находката напомня на пиесата Римска баня от Станислав Стратиев.

Ценната археологическа находка е от времето на Античния театър и Римския стадион в Пловдив.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари