Експерти: До края на века част от Европа ще стане пустиня

Пустиня

Ново проучване алармира, че Глобалното затопляне е на път да разруши функционирането на Средиземноморския регион, което ще доведе до небивала суша и горещини през последните 10 хиляди години. Това ще превърне голяма част от Южна Европа в пустиня.

Средните температури в региона са се повишили с около 1.5 градуса по Целзий от началото на ХХ век, което е доста над средното за света, сочи още проучването, направено от университета в Марсилия, Франция.

Промените в климата, които идват в резултат на човешката дейност, ще променят местните екосистеми по начин, който е без аналог в последните 10 хиляди години. Пагубният процес може да бъде предотвратен само ако правителствата вземат спешни мерки за намаляване на емисиите парникови газове, сочи още научният доклад.

Бързото затопляне ще превърне в пустиня по-голямата част от Южна Испания и Португалия. Пустинята ще превземе и Мароко, Сирия, Югоизточна Турция, както и части от Гърция, Сицилия и Сардиния. Това ще доведе до разкъсване на така наречения кислороден пояс на Европа, съставен от чедъри, борове и маслинови гори, което ще се усети на почти целия континент.

Миналата година в Париж почти 200 правителства се събраха, като се договориха да предприемат незабавни мерки за недопускане нарастването на средните температури по света да надвиши 2 градуса и стремеж към понижаването му до 1.5 градуса. За съжаление два от най-големите замърсители на природата САЩ и Китай отказаха да подпишат споразумението.

Средиземноморие

Идния месец предстои нова среща на световните правителства в Мароко, където се очаква още повече правителства да се включат в споразумението. Анализи твърдят, че само средни температури до 1.5 градуса могат да спасят Средиземноморието от гибел.

Климатичните промени в Средиземноморието могат да имат и тежки икономически и политически последици. Учените припомнят, че последната голяма промяна (около 1250 година) коренно е изменила политическата карта на Европа и Близкия изток.

Внезапно засушаване накарало населението в големи части от Мала Азия да изостави уседналия начин на живот и да се превърне в номади. Това било катализатор за създаването на Османската империя, като всеки знае какъв е бил ефектът за България и останалата част от континента.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари