Изненадваща активност на луна Европа – извънземни или не?

Луни на Юпитер

По време на пресконференция учените от НАСА обявиха, че са засекли необичайна активност по замръзналата повърхност на Европа - най-големият от Юпитеровите спътници. Космическата агенция показа снимки, на които се издига тайнствена пара от един от гейзерите.

Струите водна пара се издигали на височина от 200 метра. Освен чрез телескопа Хъбъл астрономите са използвали и снимки от сондата Касини, за да затвърдят заключението си.

Според първите предположения на учените водната пара дава надежди, че на Европа съществува океан и следователно, много е възможно на естествения спътник да има живот.

Но все още е твърде рано да се правят подобни заключения, а директорът на космическата агенция Джеф Йодер заявява, че НАСА ще започне работата по проект, който да събере проби от водата, без да е необходимо да се изпраща робот, който да спуска сонда.

Мисията ще започне съвсем скоро, тъй като Европа може да се окаже едно от най-обнадеждаващите места в Слънчевата система, където има живот, освен Земята.

Астролизите издирват извънземен живот във Вселената от десетилетия. Тяхна най-голяма надежда винаги е било той да бъде открит в Слънчевата система. Най-големи надежди се възлагат именно на Юпитеровата луна. Именно заради това наблюденията бяха насочени именно към нея. Предполагаше се, че километри под повърхността ѝ е скрит океан, съставен от течна солена вода. Няма да е чудно, ако Хъбъл е открил реални доказателства за това. Та дори и нещо повече.

Юпитер

От няколко години насам от НАСА взимат предпазни мерки, за да не замърсят предполагаемо наличния живот на луна Европа. За целта още през 2003-та година космическа сонда Галилео бе унищожена в края на мисията си. Тя бе запратена в атмосферата на Юпитер, където изгоря. Сонда Джуно, която в момента проучва Юпитер, ще бъде сполетяна от същата съдба.

НАСА, както и Европейската космическа агенция, вече планират мисии до луна Европа. При тях ще се наложи използването на криоботи, които да разтопят ледената повърхност на космическото тяло. Хидроботи пък ще проникнат в океана, за който се предполага, че е дълбок 100 км.

Най-голямата надежда на астробиолозите е да се натъкнат на необходимите за живота органични молекули и хранителни вещества във водата. Ако те наистина съществуват, това ще позволи да ще бъдат направени съответните паралели с възникването на живота на планетата Земя, както и да се установи дали луната може да бъде приспособена за живот на хуманоиди.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари