Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-великите жени воини, които смазвали империи

Най-великите жени воини, които смазвали империи

5 от 5 Снимки
Най-великите жени воини, които смазвали империи
Снимка: KovchegUcozRu

5. Царица Тамара от Грузия


Тамара застава начело на Грузия през 1184 година. Невероятният ѝ вътрешен плам, неустрашимост и умения на пълководец бързо ѝ спечелват прозвището Царица на цариците и цар на царете – име, с което я наричат всички околни владетели. По време на управлението ѝ Грузия достига най-големия си териториален обхват, като разбива всички околни мюсюлмански държави и покорява голяма част от днешна Турция, цяла Армения и Азербайджан. Тамара участва в повечето походи на войската си. Днес е обявена за светица.

В представите на хората великите пълководци са винаги мъже. Това се дължи до голяма степен на статуса на жените в предишните векове, който не им е позволявал да имат съществена роля в обществения живот.

Историята обаче познава жени, успели с огъня на характера си да разбият тези стереотипи и да изпишат имената си с големи букви в хрониките. Става въпрос за представители на нежния пол, които буквално не си поплюват - категоричността и уменията им дори надвишават тези при известните мъже воини в историята.

В галерията горе може да прочетете за 2 дами, които успяват да разбият почти хиляда годишно робство и да върнат свободата на своите хора. Също така в аналите е останала една кралица, която буквално смазва римски легиони без да ѝ мигне окото. Представяме ви най-великите жени воини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати