НАСА започва обстойни проучвания на Капсулата на времето Бену

Бену

Астероидът Бену, обикалящ Слънцето по същата орбита като земната, ще бъде посетен от космически научен апарат. Изобретението ще изследва повърхността и състава на небесното тяло, смятащо се за предполагаемо опасно за съществуването на човечеството.

ОСИРИС-РЕКС получи разрешение за изстрелване от НАСА. Космическият научен апарат ще има за задача да вземе образци от повърхността на астероида. Той ще бъде изстрелян с помощта на ракета Атлас 5 от базата в Кейп Канаверал, Флорида. Това ще стане на 9-ти септември между 2:05 до 4:05 часа българско време.

Апаратът ще кръстосва галактическото пространство общо седем години. ОСИРИС-Рекс трябва да кацне на Бену през 2018-та. След като събере данни относно неговите характеристики, той ще събере между 60 г и 2 кг мостри с помощта на роботозираната си ръка. Това трябва да стане до 2020-та година. Пробите ще се върнат обратно на Земята с помощта на отделяща се капсула през 2023 г.

Астероидът Бену е един от най-интересните обекти за изследване в подобна близост до Земята. Специалистите дават възможност от 1 към 800 до 1 към 2700 астероидът да се удари в родната ни планета след 160 години.

Бену е с диаметър 500 м и ако това стане, последиците изобщо няма да са малко. Освен това учените са склонни да наричат Бену капсула на времето, тъй като датира от най-ранните етапи на образуване на Слънчевата система. Данните за състава му могат да разкажат много за миналото на системата, в която се движим и ние.

За да събере най-прецизните проби, космическият апарат ще разполага с пет инструмента – фотокамери, спектрометри, лазерен висотомер. Той има и две системи, които ще се използват при взимането и връщането на пробите. Ако всичко мине успешно, системите ще бъдат въведени в употреба във всички настоящи експедиции за извличане на полезни изкопаеми от астероиди.

Астероид

Мисията на ОСИРИС-РЕКС е поредната от стартиралата през 1991-ва година серията от изследвания на астероиди. Първата по рода си започва през 1991 г. От космическия кораб Галилео, отиващ към Юпитер, се отделя японската сонда Хаябуса-1. Тя взима проби от астероида Итокава, които връща на Земята през 2010 г. Следващата мисия стартира Хаябуса-2 през 2014-та. Апаратът ще достигне целта си през 2018-та.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари