Загадъчен подземен град се крие в Родопите

Параклис Св. Илия

Тайнствено подземно селище се крие в подножието на село Хухла, Ивайловградско. До него обаче не може да стигне всеки, тъй като входът към мястото се държи в тайна. Хората ще научат за него чак когато настъпят по-добри времена, смятат хора, запознати с историята му.

Селището се смята за уникален археологически комплекс, прочут в околността със загадките, които пази. От хълма Свети Илия се открива прекрасна гледка към южните ни съседки Турция и Гърция. Изглежда точно това е и била причината древните траки да изберат мястото за светилище още дванадесети век преди Христа.

Една от големите забележителности тук е стар пресъхнал кладенец, чиято вода е била известна с лековитата си мощ на длъж и шир. Според едно предание по тези земи всяка година пристигал елен, който сам настоявал да бъде пренесен в жертва. Но един път не дошъл на време и мощно земетресение разлюляло района. А след него и кладенецът пресъхнал.

Друго мистериозно място в района е водопад, намиращ се под върха Свети Илия. Говори се, че от неговите тунел води от него до подземния град под селото.

Самите подземни лабиринти пък вероятно са от времето, когато населението в този край е започнало да се изхранва с добив на злато и въглища, използвайки тайнствена технология.

Параклис Св. Илия
Снимка: HaidukTouristBlogspotBg

Според запознатите с мистериозното кътче обаче България още не е в състояние да приеме богатствата, сгушени на това място, затова и те искат да ги разкрият чак когато приключи ерата на псевдоархеологията, пише МарицаБг.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари