Уникално за Балканите светилище на Деметра и Персефона изникна в Созопол

Деметра

На забележителна находка попаднаха археолози по време на проучванията си в Созопол. Учените смятат, че са се натъкнали на светилище на богините Деметра и Персефона, датиращо от VI век пр. н.е. Според специалистите откритието е първото по рода си в България и единственото на Балканския полуостров, което е успяло да се съхрани до ден днешен.

Скалите над нос Скамни са избрани от обитателите на Аполония за място, където да съградят дом на техните богини. За това сочат множество следи, на които археолозите са попаднали по време на своето проучване.

От тях става ясно, че скалите са били изсечени, а освободилото се пространство е било запълнено с дарове. Направили са и вотивни малки съдове, с които да изпълняват специалните си ритуали.

Освен това са изработили и глинени фигурки, от които всъщност учените разбират, че са попаднали на светилище на богините Деметра и Персефона.

Археолозите отбелязват, че за да съградят мечтаното от тях светилище, на древните гърци им се е налагало да дълбаят, а не да градят.

На други места те са използвали за своите обреди пещери, но тъй като в някогашен Созопол такива липсвали, те били принудени да се задоволят и със скали.

Светилище в Созопол

На практика те са послужили с дупка, която да имитира пещера заради легендата, разказваща за похищението на Персефона. Според преданието тя е се озовава в подземния свят именно през пещера, съобщава БНТ.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари