Колко трябва да спим, за да имаме нови спомени

Колко трябва да спим, за да имаме нови спомени

Всички трябва да спим. Без да твърдим, че проспиваме живота си, в действителност човек прекарва близо една трета от отреденото си време в това състояние. Учените по цял свят отдавна са объркани от това, какво се случва с мозъка ни по време на нощта.

Ново проучване, публикувано в началото на месец август, дава отговор на тази мистерия. В него експерти твърдят, че по време на нощния сън мозъкът нулира спомените от деня, отваряйки по този начин място за нови.

В края на деня връзките в мозъка ни са напрегнати, наситени с всички разговори, изображения и факти, които ние сме абсорбирали по време на 18-те часа, когато сме будни. Сънят отслабва тези връзки и един вид компресира ежедневните ни спомени и отваря място за нови.

Теорията е на екип от учени от университета на Фрайбург, чийто ръководител е световно известният психиатър Кристоф Нисен. Това е първото по рода си проучване, което изследва мозъчните синапси, които са в състояние на сън.

Цялостната връзка между невроните се увеличава, когато човек е буден. Така в крайна сметка се стига до ниво на насищане след повече от десет часа будуване или лишаване от сън. Без ежедневно намаляване на това натрупване или напрежение се нарушава способността на човек да трупа нов опит и спомени, казва професор Нисен.

Резултатите от изследването на германските специалисти са приветствани от научната общност като първи практични теории за съня, проправяйки пътя към практически процедури за безсъние, сънна апнея и психически разстройства, които са причинени от безсъние.

Колко трябва да спим, за да имаме нови спомени

За да достигне до констатациите на своето изследване, екипът проследява ежедневието на 20 студенти на възраст от 19 до 25 години. Всички участници били непушачи, десняци, нямали психическо разтройство, не приемали лекарства и не злоупотребявали с наркотици или алкохол.

В експеримента участниците трябвало да бъдат изследвани и подложени на тест, след като имали здравословен 7-часов сън. След това те били подложени на същия тест, но този път след като били будували 24 часа, като през това време играели на игри, готвили, но без да пият кофеин.

Резултатите от тестовете ясно показали, че когато човек не се е наспал добре, губи концентрация, не помни. Тестовете на будувалите участници били в пъти по-лоши от тези, които те направили, когато били отпочинали.

В последната фаза на изследването учените карали участниците да спят съответно по 3, 4, 5, 7 и 8 часа и след това отново да правят тестове. Оказало се, че оптималният вариант, в който мозъкът може да се обнови и да действа с пълния си капацитет, е 7 часа.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари