Защо времето тече по-бързо, когато остаряваме?

Защо времето тече по-бързо, когато остаряваме?

Помните ли, че докато бяхте деца, сякаш времето течеше по-бавно – чакането за Коледа и Нова година, времето до поредната ваканция или излизането на любимия филм. Вече като възрастни неусетно изчезват цели дни, месеци и сезони, а листовете от календара се сменят с главозамайваща скорост.

След като пораснат хората не получават сили, с които да се местят бързо напред във времето. Това не се дължи и на новопоявилите се с възрастта отговорности и грижи. Според няколко изследвания с напредването на времето хората започват просто да възприемат времето по по-различен начин.

Няколко са теориите на какво се дължи промяната в нашето възприятие за бързо отиващите си дни и месеци. Най-популярната от тях гласи, че след 25-та годишнина вътрешният биологичен часовник на човек започва да се променя. Забавя се метаболизмът поради остаряването на самия организъм. Това води до забавяне на сърдечния ритъм и дишането.

Докато сме деца, биологичният часовник се движи по-бързо. Биологичните маркери (вдишвания и пулс) са по-чести и бързи в определен период от време. Това от своя старана кара мозъка да мисли, че е минало повече време.

Защо времето тече по-бързо, когато остаряваме?

Друга популярна теория предполага, че възприятието за време е свързано с обема на информация, който постъпва в мозъка. Докато сме млади, светът около нас е нов. Всичко е интересно, където и да се обърнем се натъкваме на нещо невиждано. С толкова много стимули мозъкът работи на по-големи обороти и смила повече информация, което го кара да мисли, че е минало повече време. С напредването на възрастта и идването на опита, светът е по-малък и познат, което и дава по-малко работа на мозъка.

Хората мислят за своята възраст в десетилетия – 20-те години, 30-те, 50-те и т.н. Доказано е, че всеки период от време се възприема с различна дължина. Няколко изследвания например твърдят, че времето между 5-та и 10-та година се възприема от децата със същата дължина, както и времето между 40-те и 80-те години при възрастните.

Времето наистина лети, но за не му изгубите нишката и да си кажете, че животът ви е изтекъл без да усетите, има няколко неща, които психолозитe съветват. На първо място осигурявайте работа на вашия мозък. Давайте му нови задачи, нова информация и гледки всеки ден. Спортувайте, поддържайте се във форма. И не на последно място – а избягвайте еднообразните цикли – от вкъщи на работа, от работа вкъщи.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Любовчето
Любовчето
12.09.2016 00:14
Умно
2
15