А ако Суифт-Татъл удари Земята?

Астероид

Идните няколко седмици ще са най-добрите тази година за наблюдение на падащи звезди. В момента минава метеоритният поток Делта Аквариди, а веднага след него идва и известният поток Персеиди. Те рисуват в небето красиво шоу, сътворено от падащите прашинки от преминаващите през атмосферата метеори и комети. Ако обаче някой от космическите обекти навлезе в земната атмосфера, последиците за планетата Земя ще са наистина катастрофални.

За монета опасност за родната ни планета няма. Астрономи от цял свят следят денонощно нещо да не се обърка. Въпреки това компютърни симулации показват какво би станало при евентуален сблъсък.

Източникът на метеорния дъжд Персеиди, кометата Суифт-Татъл, е широка около 25 км и се движи с 50 км в секунда. Това е 150 пъти повече от скоростта на звука. Ако тя се удари в Земята, то освободената енергия ще е 300 пъти по-голяма от тази, отделена при сблъсъка с астероида, който се води виновен за загиването на динозаврите.

Цунами

При евентуална космическа катастрофа размерът на космическото тяло не е единственото от значение. Ударът със сигурност ще е унищожителен, но също толкова опасни ще са газовете, които ще навлязат в земната атмосфера. Първоначално ще настъпи крайно захлаждане благодарение на серния двуокис. След това въглеродният двуокис ще предизвика дългосрочно затопляне на атмосферата. Това ще промени климата на планетата ни драстично, което бързо ще затрие голяма част от живота на планетата.

Въпреки черната прогноза учените са категорични, че евентуалният сблъсък може и да не унищожи човешката цивилизация. Ако астероидът падне в океана, това ще омекоти последиците.

А като се има предвид, че 70% от Земята е покрита с водни басейни, шансът за оцеляване не е толкова малък. Тогава обаче ще трябва да се справим със земетресенията и цунамитата, както и цялостната промяна в атмосферата.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари