Прераждането в Китай без разрешение е забранено!

Закони

Пътят към ада е постлан с добри намерения. Тази житейска истина може да се отнесе до много сфери на живота ни. Без да бъдем излишно драматични, ви представяме най-лудите официални закони по света, които могат да послужат като доказателство, че макар законотворците да казват от екрана на телевизора, че са безгрешни, в никакъв случай не са имунизирани от глупостта и това е световна тенденция.

Закон за съвестни убийци

В щата Ню Джърси е забранено със специален закон да носите бронежилетка, ако сте решили или извършвате убийство. Забраната се отнася и за гражданите, които са решили да извършат друго тежко престъпление.

Глоби според състоянието

Във Финландия глобите за превишена скорост се определят в зависимост от месечния доход. Макар и да звучи донякъде логично, този закон може да доведе до абсурдни ситуации. Така през 2002 година на директора на телекомуникационния гигант Нокиа Анси Ваниоки бе наложена глоба от 12.5 милиона долара. Провинението му било, че кара със 75 километра при разрешени 50. Това е най-високата глоба, налагана някога. По-късно полицейското решение падна в съда и санкцията бе намалена на 103 хиляди долара, което пък е най-високата изплатена глоба за превишена скорост.

Жълтият маргарин е забранен в Мисури

забрана за маргарин

През 19 век правителството на щата Мисури забранява жълтия маргарин. Законът някак си оцелява през годините и днес още е в сила. Според историци забраната е въведена, за да се опази основната в района млекодобивна индустрия. Законът не е отменен и до днес.

Незаконно е да умреш в сградата на английския Парламент

Факт е, че англичаните са малко по-различи от останалите европейци. Съществена тяхна отлика са законите им, останали от Викторианската ера. Така според един от тях на всеки, на когото му се случи да умре в сградата на парламента, автоматично му се отказва правото на държавно погребение.

Законът за умрелия кит

Друг странен все още действащ английски закон гласи, че ако океанът изхвърли на брега умрял кит, главата му става автоматично собственост на краля, а опашката - на кралицата. Разпоредбата е приета през 1324 година.

Затвор за преписвачи

Затвор

В южноиндийския щат Андхра Прадеш преписването по време на изпит се наказва със затвор до 10 години. Още по-невероятното е, че законът е сравнително нов. Приет е през 1997 година с цел равен старт на всички ученици в живота.

Забрана за прераждане без разрешение

Може би най-щурият и същевременно нов закон е приетият през 2007 година Закон срещу свободното прераждане на тибетските монаси. Според изявление, издадено от Държавната администрация за вероизповеданията в Китай, законът строго регламентира процедурите, чрез които един монах може да се превъплъти. Той се смята за важна стъпка към институционализиране на управлението на прераждането.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари