Подготовката преди лягане – ключът за добрия сън

Сън

Безсънието е проблем, който е познат на милиони хора по света. Макар и да се чувстват изцедени през деня, стане ли време за сън, те не могат да заспят. Легнат ли, хората биват обземани от непрекъснати мисли, които циркулират в главата им, а сънят се превръща в далечна мечта.

Ако и вие имате подобен проблем, може би си мислите, че отчаяните времена изискват отчаяни мерки. Не, не прибягвайте до приспивателни със съмнително действие. Ново проучване показва, че няколко малки промени в начина ни на живот могат значително да подобрят способността ни да заспиваме.

Техниката за подготовка за сън е разработена от учените от Университета на Западна Австралия, базиран в град Пърт. Те успешно я прилагат от няколко месеца на състезателките от местния женски баскетболен отбор.

Специалистите са установили, че изключването на всички електронни устройства един час преди лягане, топлата успокоителна напитка и медитацията, както и спането в хладно помещение са жизненоважни за постигането на по-добър сън.

Прилагането на технологията е започнало по време на баскетболния сезон 2015/2016 година. Благодарение на положителните резултати от изследването им, учените стигнали до извода, че промяната на рутината във времето преди да си легнем води до справяне с безсънието.

Спане

Според експертите тяхното откритие може да се приложи за справяне с проблеми от всички сфери на живота. Те са убедени, че рутината на ежедневния ни живот бавно, но сигурно ни убива. За да сме по-здрави и спокойни, трябва да избягваме самоналожените ни от самите нас житейски калъпи.

В изследването участвали всички 52 състезателки от дамския състав. Половината от тях били само наблюдавани, без да им се налага съществено да променят ежедневните си навици преди лягане.

Останалата част обаче трябвало да изключват всяка вечер своите електронни устройства, да медитират и да спят в по-хладни помещения. Също така те били карани да правят необичайни за тях действия, като например да играят шах в 23.00 часа през нощта. Резултатите показали, че втората група имала много по-здравословен и спокоен сън.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари