Непознати, но много любопитни факти за земната атмосфера

Небе

Атмосферата е една от най-защитните и важни части на нашата планета. Предпазва ни от суровите условия на космическото пространство, като например слънчевата радиация и космическите отломки. Въпреки огромното й значение и влияние върху живота ни, хората като цяло не са добре запознати с нея. За да ви убедим в това, ето и няколко непознати факта за земната атмосфера.

Небето в действителност е виолетово

Вярвате или не, действителният цвят на небето над главите ни всъщност е лилаво. Когато слънчевите лъчи навлизат, техните частици се абсорбират от атмосферата, въздуха и водата и веществата имитират светлината. Това разсейване по пътя на светлината към очите ни достига на къси вълни, които в действителност са виолетови. Виждаме небето синьо, защото очите ни по-лесно възприемат този цвят.

Кога има повече вода в атмосферата?

Повечето хора смятат, че има повече вода в небето, когато се забелязва гъста облачност. Знаем, че облаците са съставени основно от вода. В действителност съдържанието на живителната течност в атмосферата е почти константно. Около 90 процента от водата в атмосферата е под формата на невидима водна пара.

Как да гадаем времето по следите на самолетите?

Самолет

Чудили ли сте се защо самолетите оставят диря в небето след себе си? Тези бели следи се наричат кондензационни пътеки. Образуват се, когато горещите изгорели газове на самолетите се смесят със студения въздух в небето. Газовете стават видими, точно както топлия дъх в студен ден. Ако следите изчезват бързо, това означава, че на големите височини има ниско съдържание на влага, което е показател за добро време. Гъстите и устойчиви инверсионни следи са сигнал за висока влажност на въздуха, което означава, че идва буря.

Да загубиш атмосферата

Земята е губила няколко пъти атмосферата си. Това е ставало в ранните стадии на историята й. За последно планетата е губила връхния си слой, когато се сблъсква с огромен планетоподобен космически обект. Резултат от този сблъсък е и Луната.

Без парниковия ефект животът е невъзможен

Без различните газове в атмосферата на Земята щеше да бъде твърде студено за нас да съществуваме. Водните пари, въглеродният двуокис и други газове в атмосферата задържат топлината на слънцето, която се излъчва от повърхността на планетата, помагайки за оцеляването на живота.

Процесът е известен като парников ефект. Разбира се, наличието на прекалено много газове в атмосферата може да вдигне температурата на планетата и да направи нейната повърхност необитаема като Венера.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари