Рядко противопоставяне на Земята с Марс ще видим следващата неделя

Марс

Рано сутринта следващата неделя, 29 май, на небосклона ще може да се види рядък феномен, при който Слънцето, Земята и Марс се подреждат на една права линия. Явлението се нарича противопоставяне, защото Марс и Слънцето ще се противоположни на Земята позиции.

Ако искате да видите небесния феномен, ще се наложи да станете наистина рано, защото той ще е видим само при зазоряване. Подобно подреждане на Марс, Земята и Слънцето се случва веднъж на 26 месеца.

Сега разстоянието между Червената планета и Земята е малко около 77 милиона километра, но в нота между 29 и 30 май ще съкрати тази дистанция до малко над 75 милиона километра.

През 2018 година, когато ще е следващото доближаване на Марс до нашата планета, пространството между двата небесни обекта ще е дори още по-малко – само 57 милиона километра.

Най-късата дистанция между двете планети е била през 2003 година, когато са се намирали на 55 милиона километра една то друга. Толкова близо ще бъдат чак през 2287 година, съобщават от НАСА.

В неделя вечерта Марс ще се вижда по-ярко от обикновено на небосвода, но най-атрактивната гледка ще бъде рано сутринта, когато и Слънцето се присъедини към ансамбъла.

На 9 май Меркурий показа пободен спектакъл, преминавайки между Земята и Слънцето. Най-малката планета приличаше на черна точка, заставайки до орбитата на звездата в нашата система.

За да се наблюдава преминаването на Меркурий, беше необходима специална техника, докато противопоставянето на Марс може да се види и с невъоръжено око, понеже планетата е с много по-големи размери от тези на Меркурий и може да се види ясно на небето.

Разстоянието между Земята и Марс варира и от 55 милиона километра дистанцията може да се увеличава до 400 милиона километра. Това се дължи на различната скорост, с която двете планети обикалят около Слънцето.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари