Няколко идеи как да преживеем края на света

Апокалипсис

Учените са категорични, че най-много след 500 милиона години условията на планетата Земя няма да позволят дори на хлебарките да оцелеят. Човекът може да загине дори по-рано, като унищожи сам себе си с ядрена война например.

Въпреки това за хората има надежда. Учени от Колумбийския университет са решили да направят разбор на възможностите пред човека.

Според изчисленията на астрофизиците Майкъл Хан и Даниел Вулф Савин на всеки милиард години Слънцето започва да свети с 10% по-ярко. От това следва намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата на Земята. В резултат от това растенията постепенно започват да загиват, след което и запасите от кислород намаляват.

Нажежаването на Слънцето повишава температурата на повърхността на Земята. Жегата и малкото кислород постепенно ще обезлюдят планетата след около половин милиард години. На Земята ще останат само микроби.

Това е само един от сценариите за това какво може да се случи с човечеството. Планетата ни също така може да се сблъска с астероид, който да ни избие до крак. Или пък ще загинем при сливането на галактиките, когато Андромеда ще започне поглъщането на Млечния път. А може и да ни погълне и Слънцето, което може да започне да се разширява след около шест милиарда години.

Слънцето

Едната от идеите на учените е човечеството да построи гигантско слънчево платно с диаметър 20 земни. По този начин на теория слънчевата светлина ще позволи на планетата да се отмести по-далече от Слънцето, без да излиза от обитаемата зона.

Друга идея е да преместим орбитата на Земята кардинално. Така, ако пуснем астероид с диаметър 100 км на елиптичната орбита, на всеки 5000 години той ще се сближава към Земята. На теория това ще позволи да отместим орбитата на планетата ни по-далеч от Слънцето с помощта на гравитацията.

Разбира се, учените все пак се надяват, докато дойде краят на света, човек вече да е развил начини за интегриране на съзнанието от мозъка в машини. Така ще можем да издържим и на най-сурови условия. Но ако планетата ни бъде безвъзвратно унищожена, ще се наложи да си търсим дом в нови галактики.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари