Бактерии избили почти цялото население на Америка през 15 век

Индианци

Мащабно изследване на учените от австралийския университет Аделайт показа, че оригиналното население на Северна и Южна Америка е били почти напълно унищожено през 15-ти век. Виновни за това били не войни или природни стихии, а бактериите.

Учените направили тези свои заключения на базата на ДНК изследване на 92 мумии на възраст от повече от 8 хиляди години. Експертите успели да установят още, че първите хора са пристигнали в Америка преди 16 хиляди години, като прекосили Беринговия поток. Малка група от това население се отделила и се заселила преди 15 хиляди години в Южна Америка.

Оказало се, че ДНК-то на първите американци било уникално. Тяхната генетична линия обаче напълно изчезнала от лицето на Земята през 15-ти век с идването на първите европейци.

Телата на мумиите, станали база на изследването, били открити замръзнали високо в Южните Анди. Те били представители на напреднала за времето си култура, разпространила се от южните части на Латинска Америка до Аляска и повлияла за развитието на всички останали култури на двата континента. Последните находки и следи от нея обаче се явяват към средата на 15-ти век.

Мумия

Изненадващо е, че след толкова дълги ДНК тестове и изследвания не открихме никаква приемственост между първите американци и днешното коренно население на двете Америки, казва доктор Бенедикт Ламас от австралийския университет.

Според учените новите бактерии, донесени от европейците, причинили масово измиране на местното население и ужасяващ демографски срив и на двата континента. Оцелелите създали изолирани популации, които впоследствие изчезнали след европейския контакт. Постепенно смесването с по-късно дошлото население в различни периоди на историята напълно заличило ДНК-то на първото население на Америка.

Ламас смята, че за да се постигне такъв краен ефект, през 15-век почти цялото население на континента е било заличено.

Учените се надяват с проучването си да успеят да реконструират ДНК-то на първите американски популации, за да определят от коя точно част на Азия идват те. Този въпрос стана отново актуален, след като някои скорошни изследвания откриха азиатски и австралийски гени в амазонските племена.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари