Унищожителни земетресения могат да избият над 7 милиона американци

Унищожителни земетресения могат да избият над 7 милиона американци

Добивът на природен газ и нефт в източните и централните щати на САЩ заплашва с унищожителни земетресения 7 милиона американци, които живеят на тази територия, алармират от Института по геофизика в официален доклад.

Експертите са стигнали до заключението, че хидравличното разбиване при добив на газ е сигурна причина за поява на силни земетресения. Най-застрашени са щатите Оклахома, Казнзас, Тексас, Колорадо, Ню Мексико и Арканзас.

При хидравличната техника, която извлича газ и петрол от земята, се дълбае под голямо налягане, докато се стигне до подпочвените води.

Хидравличното разбиване позволява да се извлече природен газ и нефт, дори от скални образувания, които се намират до 6100 метра дълбочина.

Включването на сеизмични сътресения вследствие на човешките действия се увеличи сериозно според нашите преценки за рисковете в няколко части на САЩ, подчертава Марк Петърсън, който отговаря за изготвянето на сеизмична карта на САЩ.

От Института отбелязват, че през последните години в тези щати на САЩ са регистрирани силни земетресения. Смята се, че именно хидравличните разбивания са ги причинили и ако дейността продължи, земетресения ще има отново.

Унищожителни земетресения могат да избият над 7 милиона американци

В района на тези щати живеят около 7 милиона американци, като не само постройките им са застрашени от природните катаклизми, а и животът им.

Сеизмичната активност в източните щати е нараствала през последните 6 години, показва още докладът. От 1973 година до 2008 година са регистрирани повече от 20 земетресения с магнитут около 3 по скалата на Рихтер.

Тези земетресения са се увеличили с почти 10 пъти за периода от 2009-та до 2015 година, като средно за година са достигали 318.

По-голямата част от трусовете са предизвикани от изхвърлянето на отпадъчни води при нефтените сондажи.

Кейти Браун, говорил по програмите за енергетика в САЩ, не отрича, че добивът на нефт и газ може да е свързан със зачестилите земетресения, но смята, че проблемът е по-скоро комплексен.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари