Магическата сила на животните

Магическата сила на животните

Една от книгите на писателя Сергиус Головин е "Заедно в райските градини". Тя е посветена на магията и мистиката на домашните животни. В нея се обяснява въпроса защо хората непрекъснато изпитват желание да живеят с животни.

Головин освен писател, е също митолог и събирач на легенди. Роден е в Прага, но от тригодишен живее в Берн.

Възоснова на повече от 500 истории, поговорки и обичаи, той убедено твърди, че нашите домашни животни упражняват магическа притегателна сила върху човека. Головин стига до заключението, че близостта с животните е абсолютно необходима за добруването на много хора.

Предлагаме ви кратка характеристика на някои от домашните ни питомци:

Крава: дарява топлина, енергия и жизнерадост

В миналото лечителите в планинските райони изпращали слаби и болнави хора при кравите в обора. Някои селяни отивали в обора и разказвали на кравите за своите грижи. По време на паша пастирите свирели, за да бъдат кравите доволни.

Патица: радост от безгрижното съжествуване

За весели хора се казва: "Той е като патица. Ако трябва да се гмурне във водата, само разтърсва перушината си и се освобождава от грижите". Който си мечтае за патици, значи се намира в притеснено положение. Дори ако ни застрашава отчаяние, патиците ни показват как да не се удавим и отново невредими да изплуваме.

Магическата сила на животните

Магаре: покорно, своенравно и обладано от полов нагон

Италианците казват, че своенравните магарета се интересували само от секс: "Когато магаре види магарица, то става неудържимо". Погрешно е да окачествяваме някого като "глупав като магаре". Наистина магаретата са с едностранциви интереси, но са много умни животни. В Библията магарето е единственото животно, което може да говори.

Лебед: предчувствие и безсмъртие

Магическата сила на животните

Аристотел е бил убеден, че след смъртта си поети и певци продължават да живеят като лебеди. Гръцкият филосох Платон е казал: "Лебедите пеят само когато почувстват приближаването на смъртта. Те се радват, че ще отидат при своя Бог".

Котка: нежна, страстна, самостоятелна

Котките са своенравни и обичат независимостта. Поради това никога не могат да бъдат манипулирани. Дори онзи, който се чувства отхвърлен от хората, никога на се разочарова от своята котка. Който вземе любимата си котка в скута и я гали, след кратко време се чувства освежен от главата до петите.

Магическата сила на животните

Свиня: щастие и здраве от сметта

Да имаш прасе означава да имаш късмет. Циганска сватба без свинско печено, символ за успешно начинание, е немислима. На картички с пожелания много често са изрисувани прасенца. Веднъж един мюсюлманин казал на Головин: "Вгледа ли човек във вашите новогодишни честитки, би могъл да си помисли, че боготворите свинете".

Заек: малък крал на земните богатства

Според народното предание заекът знае къде какви богатства са скрити под земята, защото рови в земята там, където заровените съкровища излъчват особена притегателна сила. На старомексикански паметници зайчето носи назъбена корона, в Германия се нарича Кралски заек, а при славяните – малък цар.

Петел: божествена първична сила и желание за борба

Кокошката е символ на женска плодовитост и грижа за домашното огнище, а петелът – на борбеност, смелост и решителност. Когато гърците се биели с персийците, срещнали по пътя си две счепкали се петела. Това им вдъхнало кураж, който ги окрилил за победа.

Птичка: пее за щастие и лека смърт

Чуеш ли в съня си да пеят лястовици и други малки птички, значи скоро ще водиш приятен разговор с хубави, образовани момичета и дами. Песента на славей пък облегчава болки, известява скорошно щастие и когато удари последният час – лека смърт.

Кон: помага за преодоляване на трудности

За древните гърци да сънуваш кон означавало предизвестие за радостно събитие. За ислямските народи "цялото земно щастие се намира на гърба на конете".

3.5
Общо 6 гласували
5 0
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Тeddi
Тeddi
21.04.2012 19:57
Аз много обичам животни.. От доста време вече нямам домашен любимец.. Не е зле да си взема нов...
0
0
курдоколенков
курдоколенков
25.03.2012 10:46
за да отслабнеш бързо ти трябва интензивно ЕБАНЕ
1
1