Само 3 минути до полунощ преди глобалното унищожение

Часовник

Часовникът на Страшния съд спря на 3 минути преди полунощ, когато ще започне глобалното унищожение, отброявано от времето на Студената война, заявиха от Бюлетина на ядрените учени към университета в Чикаго.

Създаден през 1947 година, часовникът отмерва времето до началото на огромна ядрена катастрофа. Факторите, с които се съобразява часовникът на Страшния съд, са измененията в климата и нивото на световна сигурност.

Стрелките на часовника, който ще спре в дена на Апокалипсиса, са премествани няколко пъти през XXI век.

Миналата година ядрените учени преместиха стрелките с 2 минути напред до 23.57 минути, а за 2016-та решиха да оставят времето непроменено.

Макар че часовникът е символичен, научният екип заявява, че той ясно показва заплахата от глобална катастрофа и предстоящ Армагедон.

Причините за преместването на часа през 2015 година бяха климатичните промени и ядрените арсенали на планетата, които доближават Земята все повече до катастрофа.

Армагедон

Един от основните мотиви на експертите бяха парниковите газове, които са се увеличили с 50% от 1990 година насам. Въпреки опасните прогнози инвестициите за добив на горива на планетата се увеличават и вече са стигнали 660 милиарда лири годишно.

Според часовника на Страшния съд колко по-близо са стрелките му до полунощ, толкова по-близо е Земята до своето унищожение. Точното време се определя само от Бюлетина на ядрените учени, където има 17 нобелови лауреати.

От края на Студената война съществуваше умерен оптимизъм за способността на страните, разполагащи с ядрено оръжие, да задържат атомната надпревара и бавно да се отдалечават от пропастта на ядреното унищожение. Този оптимизъм обаче се изпарява заради програмите за модернизация на арсенала и отказа за разоръжаване, заявява Кенет Бенедикт, изпълнителен директор на организацията, която сверява часовника.

От създаването му досега са правени общо 18 корекции на времето. Според часовника на Страшния съд най-близо до световно унищожение сме били през 1953 година, когато до полунощ са оставали само 2 минути, а най-далеч – през 1991 година, когато стрелките показвали 17 минути преди полунощ.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари