Бактерия от Витоша ще преобърне световната медицина

Бактерия от Витоша

Екип от български и японски учени са намерили на Витоша рядка и безценна бактерия, която може да предизвика истинска революция в световната медицина, заради което е определяна като бактерия, по-ценна и от златото.

Според експертите, основавайки се на тази бактерия, в бъдеще ще могат да се създават биочипове, благодарение на които да се възстановява зрението на слепи хора, а инвалидите отново ще могат да използват краката си, като се възстановят прекъснатите нервни връзки.

Проучванията на бактерията още са в самото си начало, но предстоят и опити за създаването на биочип, обясняват учените от Института по електроника към БАН и Биологичния факултет на Софийския университет пред вестник Телеграф.

Смята се, че бактерията, открита на Витоша, ще помага и при ранната диагностика на ракови заболявания. Тя може да произвежда и пигменти, които биха били полезни при откриването на тежки метали в замърсена вода.

Бактерията е открита съвсем случайно в близост до хижа Алеко на Витоша, разказва професор доктор на техническите науки Иван Недков от Института по електроника.

От 2005 година Институтът работи съвместно с японски учени. При една от обиколките на Витоша един от японците попада случайно на въпросната бактерия при един от планинските потоци.

Витоша

Откритието е наречено лептотрикс, като може да се разглежда само с помощта на специална техника. Тя произвежда нанотръбички, които когато се наслоят, създават червеникавата утайка на водата.

Именно необичайното оцветяване бактерията е привлякло погледа на японския експерт, който е стигнал до извода, че лептотрикс вирее предимно в чистите води.

Потоците на планината в близост до София от години са познати на туристите, които участват в походи на Витоша. Съществуват десетки легенди за необикновените и лечебни свойства на тази вода и хиляди хора се стичат ежегодно за търсят изцеление в планината.

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Jeni
Jeni
03.11.2015 23:51
Kakva reklama za hija Aleko, vuv Vitosa. Sega vsicki ste iskat da otidat v hija Aleko, za da se izlekuvat ot cistata i lekovita voda...Dai Boje da e istina, ama na mene mi izglejda na reklama...inuci novinite stqha da gurmqt ot tova otkritie...
0
0