Пирамида на дъното на езеро

Пирамида на дъното на езеро

Eзерото Рок, което се намира до град Медисън в щата Уисконсин, САЩ, е прочуто с пирамидата, която е на дъното му.

Дължината на езерото е осем километра, а широчината – около четири. В средата му се намира каменна пирамида, но върхът й е плосък, а не остър като на египетските.

Пирамида на дъното на езеро

Тя е открита от Натаниъл Хеър и е наречена от него Атцалан. Предположенията на учените са, че постройката е на хиляди години.

Смята се, че това е най-древната пирамида на територията на САЩ. От тях се заинтересували археолози, които решили да прочетат какво пише върху стените им.

По техни твърдения пирамидата най-вероятно е построена от ацтеки, но те са живеели много далече от Уисконсин. Покривът на пирамидата е 6 на 12 метра, което е доста по-скромно от египетските й посестрими.

Учените смятат, че от покрива на пирамидата жреци са наблюдавали движенията на небесните светила. Учудващото е, че подводната постройка е ориентирана към север.

Има и учени, които твърдят, че пирамидата не може да е на дъното на езерото, защото е невъзможно да се намира точно там. Освен нея има още 12 по-малки пирамиди, и по последните анализи те са строени преди 12 хиляди години.

Подводни постройки съществуват и на други места на планетата – на бреговете на Япония, на дъното на боливийското езеро Титикака, до остров Малта, на френското крайбрежие.

Преди няколко години недалеч от устието на река Рона са били открити подводни пещери, чиито стени са украсени с първобитни рисунки на тюлени, котки и бизони.

Тепърва предстои разгадаването на мистериите на подводните постройки и целта, за която са били ползвани.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Илиян
Илиян
14.09.2014 12:02
Може да било преди суша.Водата да е заляла пирамидата.
0
1
Gesho
Gesho
30.11.2013 10:20
Много ме изкефи изречението за учените: "Има и учени които твърдят ..." Направо избихте рибата!
0
1
secret
secret
08.04.2011 12:31
Кой знае ?
1
0
lilqna aleksandrova
lilqna aleksandrova
01.04.2011 11:19
Какво ли няма по света ?
1
0