Как се оцелява на Марс, се учат на Хаваите

Марс

Генерална репетиция за предстоящото човешко пътуване до Марс стартира на Хаваите, пише вестник Гардиан. От НАСА обявиха старта на експериментална мисия, в която специално избрани участници трябва да оцелеят психически и физически в ограничено пространство и откъснати от света в продължение на една година.

В експеримента участва шестчленен международен екип от учени. Това са един френски астробиолог, германски физик и четирима американци – пилот, архитект, лекар и почвовед. Помещението, което трябва да обитават в следващите 12 месеца експертите, е с куполна форма с диаметър 11 метра и височина 6 метра.

Все пак от американската космическа агенция са решили да не опитват да поставят доброволците на границата на издръжливостта им и за всеки са предвидени малки удобства и отделни помещения.

Въпреки това животът им няма да е никак лесен. Жените и мъжете ще могат да излизат от купола само в скафандри. Храната им ще е съставена главно от храни на прах и консервирана риба. Достъпът им до интернет ще бъде ограничен.

Експерименталната станция е разположена в подножието на безжизнената поради вулканичната активност на Хаваите планина Мауна Лоа. На мястото няма нито растителност, нито животни, а цялата околност прилича на повърхността на Червената планета.

От НАСА целят с експеримента си да разберат какво е оптималното време, в което човек може да издържи без прясна вода, храна и въздух.

Хаваи

Изследването е съвместен проект на НАСА и Хавайския университет. Смята се, че получените резултатите ще са от жизнено важно значение за предстоящата мисия до Марс, която се очаква да бъде осъществена през 2030 година.

От 2013 година това е четвъртият екип доброволци, обрекли се на заточение в автономния комплекс на Хавайските острови. Първите две групи живяха там по четири месеца, третата се задържа с още два по-дълго.

От американската космическа агенция към момента са похарчили близо 1.5 милиона долара в изпълнението на експеримента. За 2016 година е предвиден двойно по-голям бюджет.

До момента най-дългият подобен експеримент, свързан с продължителна изолация, е проведен в Русия в периода 2010-2011 година. Тогава екип от руски, китайски, френски и италиански учени престояха в затворен модул 520 денонощия.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари