Ура! Ще използваме парниковия газ за благото на планетата

Ура! Ще използваме парниковия газ за благото на планетата

От екипа на доктор Стюард Лихт от университета Джордж Вашингтон в американската столица Вашингтон вярват, че са открили нова революционна технология, чрез която човечеството ще може да се справи с една от най-големите заплахи за живота на Земята – глобалното затопляне.

Учените са намерили начин, чрез който да използват отделяния в атмосферата въглероден диоксид за създаването на различни продукти, нужни на индустрията. Известно е, че рязкото увеличаване на парниковите газове, богати на диоксид, води до покачване на температурите в световен мащаб, което може да разруши крехкия природен баланс на планетата.

С новооткритата технология екипът на доктор Лихт смята, че ще може да произведе от отделения в атмосферата въглероден диоксид въглеродни нановлакна с висока здравина.

Намерихме метод за използването на въглеродния диоксид за производство на големи количества нановлакна, обяснява Стюарт Лихт. Този продукт може да има най-различни приложения – от създаването на здрави въглеродни материали, например в някои от самолетите Боинг, както и в съвременната спортна екипировка, във вятърните турбини и множество други продукти, изискващи голяма здравина, обяснява още американският учен.

Революционната технология получи възторжен прием при представянето си на 250-ата среща на Американското химическо общество. От години учените се опитват да създават полезни за индустрията материали от отпадъчните продукти, какъвто е и въглеродният диоксид. Последните проучвания в тази насока бяха за създаването на изкуствени торове и цимент от отпадъчните пари.

За разлика от тези продукти обаче, въглеродните нановлакна са изключително скъп и търсен продукт. Това е и причината Лихт да нарича своя подход диаманти от въздуха, намеквайки за високата цена на въглеродните нановлакна, както и за това, че и те също като диамантите са направени от въглерод.

Към момента един тон въглеродни влакна струва между 30 и 50 хиляди долара. С новата технология Лихт смята, че производството на същото количество материал ще струва 1000 долара. Освен финансова изгода самият процес на производство ще има повече от благоприятен за природата ефект.

Смятаме, че ако използваме площ, по-малка от 10% от тази на пустинята Сахара, нашият процес може да намали въглеродния диоксид в атмосферата до нивата отпреди индустриалната революция само за 10 години, твърди амбициозният химик.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари