Отгледаха първия лабораторен мозък

Отгледаха първия лабораторен мозък

Почти напълно оформен човешки мозък бе създаден за първи път в лабораторни условия, твърдят учени от Държавния университет в Охайо. Екипът, стоящ зад научния подвиг, смята, че откритието им може да преобрази напълно разбиранията ни за леченията на неврологичните заболявания.

Въпреки че създаденият миниатюрен орган не е в съзнание и наподобява мозъка на петседмичен ембрион, той ще има огромни ползи за науката. С него експертите ще могат да научат прогресията на развитието на различни смятани за нелечими болести.

Лабораторният мозък може да бъде ползван и за тестване на нови лекарства за заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, тъй като те засягат части на мозъка още от най-ранния етап на неговото развитие.

Органът има размерите на гумичка на молив. Той е създаден от кожни клетки на възрастен човек. Нашата гордост е, че това е най-развитият лабораторен мозък, създаван някога от генното инженерство, разказва Рене Ананд – ректорът на Държавния университет в Охайо, Кълъмбъс.

Предишните опити за отглеждане на цели мозъци са довели до създаването на мини-органи, които наподобяват тези на деветседмичните ембриони. Проблемът при тях бил, че липсвали някои важни аспекти, които съдържат най-важната част от човешкото тяло. Ние обаче не се провалихме и създадохме цялостен мозък само от няколко кожни клетки, заявява Ананд.

Той твърди, че екипът му е успял да възпроизведе 99 процента от съдържащите се в нормалния мозък клетки, в това число зачатъци на гръбначен мозък и дори ретина. Етичните опасения са несъществени, казва Ананд. Създаденият от нас орган няма никакви сетивни дразнители и той не може да мисли по никакъв начин.

Ако претенциите на екипа от американски учени се окажат верни, това ще доведе до революция в медицината. Ако имате наследствено заболяване, вие можете да дадете проба от кожата си и ние буквално да ремонтираме мозъка ви, шегува се Ананд.

В момента разработването на нови медицински технологии е в начален етап. За сега екипът участва в проект на американската армия за проучването на ефекта на посттравматичния стрес и травматичните мозъчни наранявания.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари