След 9 години в Космоса сонда на НАСА стигна Плутон

Космос

До нов етап в изучаването на Слънчевата система достигна човечеството след близо десетилетие, предава Би Би Си. Очаква се след девет години едно от последните научни постижения на НАСА – космическата сонда Ню хърайзънс, да достигне края на нашата система и да започне проучването на Плутон.

Мащабният проект за изследване на най-отдалеченото небесно тяло, обикалящо Слънцето, струва на космическата агенция колосалните 720 милиона долара.

По план в последните осем години, докато пътува към крайната си цел Ню хърайзънс хибернираше, за да пести енергия и разходи, за да стигне бюджетът за мащабното начинание.

В началото на юни двигателите се включиха на 50 процента от мощността си, за да може сондата да се приближи безпроблемно до отдалеченото небесно тяло.

В следващите няколко месеца сондата ще обикаля орбитата на Плутон, за да може да даде по-ясна представа на учените за атмосферата и особеностите на релефа му. Учените смятат, че може би около Плутон и спътниците му ще открият фосили от формирането на Слънчевата система преди 4. 6 млрд. години.

Сателит

В крайна сметка сондата няма да може да слезе на повърхността на планетата. Главната задача на Ню хърайзънс е да открие какъв е съставът на Плутон, какво представлява неговата атмосфера и да вземе проби от микрочастиците, обикалящи края на Слънчевата система.

Въпреки че сондата пътува до крайната си цел близо 10 години, най-важната част от пътешествието ще продължи едва 30 минути. В този времеви период Ню хърайзънс трябва да осъществи всичките цели, които са му заложили американските учени.

Така в резервоара на сондата ще остане достатъчно гориво за обратния път към дома и съответно към лабораториите на НАСА, където взетите проби ще бъдат изследвани.

След деветгодишно пътуване сега трябва да знаем къде точно ще бъде Плутон в рамките на 100 секунди, коментира мениджърът на проекта Глен Фаунтин. Очаква се срещата между сондата и планетата да се случи в края на юли.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари